De Inspiratiekring is een groep vrijwilligers – waaronder Carla, Kim, Petra, Marjan, Jesse, Tobias en Niel – die allen meerdere jaren Zijnsgeoriënteerde training hebben gevolgd en die voor zichzelf en anderen laagdrempelige activiteiten wil aanbieden. Lees hier meer over de Stilte Zondagen die door de Inspiratiekring begeleid worden.

Over de begeleiders

Carla Snijders

Via het Centrum Zijnsoriëntatie ben ik in 2011 in aanraking gekomen met meditatie. Sindsdien beoefen ik het met regelmaat thuis. Het voelt telkens goed om stil te staan bij mijzelf, me af te stemmen op mijn lichaam en mijn gevoel. Het verdiept het contact met mijzelf, waardoor ik ook meer mijzelf kan zijn in het contact met anderen. Dit helpt mij om écht aanwezig te zijn, thuis als moeder van 2 zoons en op mijn werk met cliënten.

Het mooie van een Stilte Zondag is dat de duur van de meditaties maakt dat je echt de confrontatie aangaat met jezelf om alles wat er zich aandient met vriendelijkheid te ontvangen, juist ook de moeilijke gevoelens als saaiheid, onrust, verdriet. Door hierbij aanwezig te blijven in plaats van de dagelijkse afleiding te pakken, merk ik dat mijn eigen draagkracht groeit en dat die gevoelens vaak niet zo erg blijken te zijn als mijn systeem vermoedde. Het mediteren in een groep versterkt bovendien de ervaring van draagkracht. Kortom: een Stilte Zondag voelt voor mij als goede zelfzorg!

Kim Verhaar

‘Is dit alles?’ – Deze vraag kwam in mij op toen ik begin twintig was en mijn leven zo overzag. De vraag prikkelde mijn nieuwsgierigheid en maakte dat ik op onderzoek uit ging. Via yoga en het Tibetaans Boeddhisme kwam ik bij de Zijnsoriëntatie. Deze vorm van praktische spiritualiteit sprak mij erg aan en daarom besloot ik aan Centrum Zijnsoriëntatie de Coachopleiding te volgen. Steeds meer kan ik gaan genieten van hoe het leven zich ontvouwt. Dit plezier in het leven is wat de Zijnsoriëntatie mij brengt en dit gun ik iedereen.

Zijnsoriëntatie gaat voor mij over de dingen laten zijn zoals ze zijn, met name alle bewegingen in mijzelf. Als die er meer mogen zijn, dan komt er als vanzelf meer rust en ontspanning en kunnen oorspronkelijke kwaliteiten als kracht, plezier en vertrouwen aan de oppervlakte komen. De stilte helpt mij hierbij. De stilte is de ruimte waarin ik alles kan laten zijn, waarin ik mijzelf kan ontmoeten. Ik vind het fijn om samen met anderen een dag te verzorgen waarop mensen met elkaar in stilte kunnen vertoeven. Ieder op zijn eigen manier en toch ook heel erg samen. Want als er iets is dat verbind, dan is het wel de stilte. Althans, dat is mijn ervaring.

Petra van Spanje

Stiltemeditatie vind ik heel fijn, omdat het me écht bij mezelf brengt of dit nou plezierig is of vervelend. In de stilte is mijn aandacht helemaal voor mij, ben ik helemaal welkom. Het is een spel met mijn gedachten en signalen van mijn lichaam en alles wat er om me heen is. Stiltemeditatie zie ik dan ook als een dagelijkse training van innerlijke dialoog. Na verloop van tijd ervaar ik tijdens een stiltemeditatie steeds meer innerlijke stilte, hoe rumoerig het ook om me heen is. Ik ben actrice en drama docent en geef momenteel les op een VMBO school. Daarnaast heb ik de Coachopleiding gedaan én een verdiepend trainingsjaar Zijnsoriëntatie. Het afgelopen jaar was ik overspannen, dat heeft me ook veel gebracht, het heeft me laten ervaren hoe essentieel de stilte eigenlijk is voor mijn welzijn. Ik zorg nu nog beter voor mezelf, voor mijn hele wezen. Stiltemeditatie heeft me hierbij geholpen. Als je goed voor jezelf leert zorgen, kun je ook iets betekenen voor je omgeving. De afgelopen jaren heb ik mogen ervaren hoe de stilte in een groep stimuleert en verbindt. Deze waardevolle ervaring gun ik anderen van harte, daarom begeleid ik Stilte Zondagen op het Centrum Zijnsoriëntatie.

Marjan de Bruijn

Tot rust komen in mijn hoofd en daarmee dichter bij mijn “voelen” komen, dat is het effect van regelmatig mediteren op mij. Door alle drukte van de waan van de dag in mijn fulltime baan als HR manager, kan ik mezelf nog weleens verliezen, meditatie helpt me om niet door te blijven rennen, maar te blijven voelen wat goed voor mij is en vooral om vriendelijk te zijn voor mezelf. De Opleiding Zijnsorientatie heeft me hierbij erg geholpen.
Al vanaf jonge leeftijd ben ik bezig met yoga, meditatie, persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Na een healingopleiding en meerdere jaren Avatar ben ik in 2011 begonnen met de Opleiding Zijnsoriëntatie bij Centrum Zijnsoriëntatie. Daarna  heb ik een aantal jaren deelgenomen aan de Gevorderdengroep Spiritueel Leiderschap binnen het Centrum. Sinds 2015 begeleid ik met veel plezier en voldoening de stiltezondagen. Ik vind het mooi en bijzonder om anderen tijdens de stiltezondag de kracht van stilte en meditatie te laten ervaren en hen hierbij te ondersteunen.

Jesse Masseling

Jesse is een Zijnsgeoriënteerd begeleider die sinds 2016 aan het Centrum verbonden is. Wat hem zo aanspreekt in het Zijnsgeoriënteerde werk is de simpelheid en het diepgaande effect van de oefeningen, die de echt-heid van het leven naar boven brengen. Jesse is oorspronkelijk opgeleid tot ingenieur en heeft na uitgebreide ervaring met vipassana en zen meditatie besloten om het roer om te gooien en de Coachopleiding Zijnsoriëntatie te volgen. Dit is een levensweg die hij dagelijks in de praktijk brengt in zijn coaching, relaties en werk. Door andere mensen wordt Jesse ervaren als dichtbij, voelend, rustig en plezierig. Zijn levenslust verder ontdekken en werkelijk van betekenis zijn in de wereld is zijn missie. Wat hij de wereld gunt is een liefdevolle houding en de kracht om te doen wat nodig is.

Tobias Langereis

Meditatie helpt om de aandacht die zo veel naar buiten gericht is eens naar binnen te keren, nieuwsgierig te zijn en open te staan voor wat zich aandient. Het mezelf gunnen om met vriendelijkheid iets te ontspannen van al dat doen, om vervolgens met nieuwe energie de wereld in te gaan. Dit brengt mij rust, stevigheid en kracht. In 2017 ben ik begonnen met de coachopleiding bij het centrum voor Zijnsoriëntatie. Dit brengt nog altijd veel verwondering voor wat er zich in mijzelf en anderen afspeelt. Door niets uit te sluiten en uitdagingen aan te gaan, zeker waar het moeilijk wordt is het leven een stuk kleurrijker geworden. Dit is waar ik mijzelf en ook zeker anderen met plezier in begeleid; met nieuwsgierigheid en verwondering in de wereld zijn.

 

 

Niel Rijsdijk

Van jongs af aan ben ik bezig met het onderzoeken van levensvragen. In adviserende functies tijdens  mijn ICT-carrière ben ik verder geïnteresseerd geraakt in persoonlijk leiderschap. Zo heb ik mij steeds meer op het pad van professionele ontwikkeling begeven. Dit heeft geleid tot mijn motivatie om mensen professioneel te begeleiden in hun proces van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Zolang als ik me kan herinneren ben ik geïntrigeerd door het gedrag en de drijfveren van mensen. Daarbij ben ik ook geïnteresseerd in de manier waarop ze leiding geven aan zichzelf en hoe ze in het leven staan. Deze fascinatie maakte dat ik op latere leeftijd in mijn leven de coachopleiding bij het Centrum Zijnsoriëntatie ben gaan volgen. De opgedane kennis over de verschillende stromingen van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap hielpen mij om mijn leven te veranderen. Ik maakte keuzes en ging meer leven vanuit mijn diepste verlangens. Door mijn voelend bestaan te ontwikkelen groeide mijn innerlijk leiderschap. Dit voelde als zelfbevrijding. Door verschillende zijnsgeoriënteerde meditatievormen en lichaamsgerichte oefeningen toe te passen is mijn eigen ontwikkelingstraject een ontdekkingsreis geworden, die uiteindelijk heeft geleid tot een diepe transformatie om te voelen wat werkelijk goed voor mij is en om een vrijer en krachtiger bestaan te leiden. Daarbij is het belangrijk om contact te maken met je verlangens en met je innerlijke waarheid. Het heeft mij de afgelopen jaren geholpen om meer mijn droom te realiseren. Het bracht mij dichter bij mijn ware zelf, bij mijn essentie. Zo heb ik mij steeds meer op het pad van professionele ontwikkeling begeven. Dit heeft geleid tot mijn motivatie om mensen professioneel te begeleiden in hun proces van persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en leiderschap.