De Inspiratiekring is een groep vrijwilligers – waaronder Carla, Kim, Birgit, Maya en Petra – die allen meerdere jaren Zijnsgeoriënteerde training hebben gevolgd en die voor zichzelf en anderen laagdrempelige activiteiten wil aanbieden. Lees hier meer over de Stilte Zondagen die door de Inspiratiekring begeleid worden.

Over de begeleiders

Carla Snijders

Via het Centrum Zijnsoriëntatie ben ik in 2011 in aanraking gekomen met meditatie. Sindsdien beoefen ik het met regelmaat thuis. Het voelt telkens goed om stil te staan bij mijzelf, me af te stemmen op mijn lichaam en mijn gevoel. Het verdiept het contact met mijzelf, waardoor ik ook meer mijzelf kan zijn in het contact met anderen. Dit helpt mij om écht aanwezig te zijn, thuis als moeder van 2 zoons en op mijn werk met cliënten.

Het mooie van een Stilte Zondag is dat de duur van de meditaties maakt dat je echt de confrontatie aangaat met jezelf om alles wat er zich aandient met vriendelijkheid te ontvangen, juist ook de moeilijke gevoelens als saaiheid, onrust, verdriet. Door hierbij aanwezig te blijven in plaats van de dagelijkse afleiding te pakken, merk ik dat mijn eigen draagkracht groeit en dat die gevoelens vaak niet zo erg blijken te zijn als mijn systeem vermoedde. Het mediteren in een groep versterkt bovendien de ervaring van draagkracht. Kortom: een Stilte Zondag voelt voor mij als goede zelfzorg!

Kim Verhaar

‘Is dit alles?’ – Deze vraag kwam in mij op toen ik begin twintig was en mijn leven zo overzag. De vraag prikkelde mijn nieuwsgierigheid en maakte dat ik op onderzoek uit ging. Via yoga en het Tibetaans Boeddhisme kwam ik bij de Zijnsoriëntatie. Deze vorm van praktische spiritualiteit sprak mij erg aan en daarom besloot ik aan Centrum Zijnsoriëntatie de Coachopleiding te volgen. Steeds meer kan ik gaan genieten van hoe het leven zich ontvouwt. Dit plezier in het leven is wat de Zijnsoriëntatie mij brengt en dit gun ik iedereen.

Zijnsoriëntatie gaat voor mij over de dingen laten zijn zoals ze zijn, met name alle bewegingen in mijzelf. Als die er meer mogen zijn, dan komt er als vanzelf meer rust en ontspanning en kunnen oorspronkelijke kwaliteiten als kracht, plezier en vertrouwen aan de oppervlakte komen. De stilte helpt mij hierbij. De stilte is de ruimte waarin ik alles kan laten zijn, waarin ik mijzelf kan ontmoeten. Ik vind het fijn om samen met anderen een dag te verzorgen waarop mensen met elkaar in stilte kunnen vertoeven. Ieder op zijn eigen manier en toch ook heel erg samen. Want als er iets is dat verbind, dan is het wel de stilte. Althans, dat is mijn ervaring.

Birgit Groothuis

‘Bijbronnen’ is wat stilte met mij doet. Van ‘stilstaan en weer verdergaan’ word ik energieker, zachter en komt mijn helderheid terug. Na zo’n stille zondag zit ik lekkerder in mijn vel. Veel mensen komen op de Stiltezondagen omdat stil zijn in je eentje niet zo makkelijk lukt of te organiseren is. Of ze ervaring hebben met mediteren, doet er niet toe. Zo’n stille zondag is hoe dan ook een cadeau aan je Zelf. In stilte sta je stil bij wat speelt, je raakt of van slag brengt. Daar maak je bewust tijd voor zo’n dag. En is precies wat ik in mijn dagelijks geconditioneerde staat soms te weinig doe. Waardoor ik onbewust of als ik niet oppas ‘dingen’ toedek, oppot of zelfs vastloop. De vrijwillige Stiltezondagbegeleiders hebben allemaal meerdere jaren Zijnsgeoriënteerde training gevolgd en doorleefde ervaring met het effect van stilte en ‘meditatie in beweging’, zittend en lopend. Het evenwichtige dagprogramma maakt dat je ‘ontkrampt’ en met meer ruimte in je hart, lijf, ziel en geest ‘weer verder gaat’. Dat is waarom ik het ‘bijbronnen’ noem. De stille setting, lunch en het samenzijn helpen hierbij.

Maya Sanchit

‘Let it Bee’ – Sinds ik ben begonnen met de Coachopleiding Zijnsoriëntatie bij het Centrum mediteer ik regelmatiger. De regelmaat is nog niet vanzelfsprekend. Daarom ben ik zo blij met de Stilte Zondagen bij het Centrum. Zo’n stiltedag faciliteert mij een dag ‘op vakantie’ met mezelf. Mediteren in een groep heeft iets kwetsbaars en magisch. Gevoelens, gedachten, takenlijstjes ….. ze komen allemaal voorbij in mijn gedachten. En heel soms is het stil. Na zo’n dag laad ik op en heb ik een scherpe blik met nieuwe energie. Deze ervaringen deel ik graag met anderen en vind het daarom fijn om de Stilte Zondagen mede te helpen organiseren.

 

Petra van Spanje

Stiltemeditatie vind ik heel fijn, omdat het me écht bij mezelf brengt of dit nou plezierig is of vervelend. In de stilte is mijn aandacht helemaal voor mij, ben ik helemaal welkom. Het is een spel met mijn gedachten en signalen van mijn lichaam en alles wat er om me heen is. Stiltemeditatie zie ik dan ook als een dagelijkse training van innerlijke dialoog. Na verloop van tijd ervaar ik tijdens een stiltemeditatie steeds meer innerlijke stilte, hoe rumoerig het ook om me heen is. Ik ben actrice en drama docent en geef momenteel les op een VMBO school. Daarnaast heb ik de Coachopleiding gedaan én een verdiepend trainingsjaar Zijnsoriëntatie. Het afgelopen jaar was ik overspannen, dat heeft me ook veel gebracht, het heeft me laten ervaren hoe essentieel de stilte eigenlijk is voor mijn welzijn. Ik zorg nu nog beter voor mezelf, voor mijn hele wezen. Stiltemeditatie heeft me hierbij geholpen. Als je goed voor jezelf leert zorgen, kun je ook iets betekenen voor je omgeving. De afgelopen jaren heb ik mogen ervaren hoe de stilte in een groep stimuleert en verbindt. Deze waardevolle ervaring gun ik anderen van harte, daarom begeleid ik Stilte Zondagen op het Centrum Zijnsoriëntatie.