Levenswijsheid van een Zen-kok

Er is veel interesse voor het Boeddhisme en de Boeddhabeelden vliegen de winkel uit. Maar wat houdt het Boeddhisme nu eigenlijk precies in? Wat betekent het voor ons dagelijkse leven? Het Boeddhisme is niet bedoeld voor wereldvreemde en zweverige spirituele wezens. Het is bedoeld voor mensen die zich afvragen hoe ze hun drukke leven, zoals het zich elke dag voordoet en geleefd wordt, kunnen verdiepen, verrijken en erin thuis kunnen komen. Voor zulke gewone, praktische mensen met interesse in dit thema organiseren we een studieklas om deze vragen te beantwoorden en verhelderen.

In de geschiedenis van het Boeddhisme heeft de kok van het Zen-klooster altijd een belangrijke plaats ingenomen. In de 13de eeuw schreef de beroemde Japanse zenmeester Dogen zijn ‘Aanwijzingen voor de kok’. Het is een metafoor over hoe je alle ingrediënten van je leven kunt gebruiken om je leven te leven als een koninklijke maaltijd. Deze klassieke tekst bevat aanwijzingen hoe met alle aspecten van ons leven om te gaan en presenteert deze op een aanstekelijke wijze. We zullen de tekst met elkaar lezen en bespreken, met de gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

In de cursus maken we ook gebruik van inzichten uit het boek ‘Instructies aan de kok – Lessen van een Zen Meester om een leven te leven dat ertoe doet’ van Bernie Glassman en Rick Fields. Dat boek is geschreven naar aanleiding van dezelfde tekst van Dogen. Zen-leraar Patrick van der Hofstad zal de cursus verzorgen. Hij heeft als onderdeel van zijn Zen-training retraites en een opleiding gevolgd bij de hoofdauteur van dat boek, de wereldwijd bekende zenmeester Bernie Glassman, oprichter van de Zen Peacemakers, een internationaal opererende organisatie op het vlak van geëngageerd Boeddhisme. Daarnaast heeft Patrick van zijn leraar Nico Tydeman, de bekendste Nederlandse zenmeester, veel meegekregen over het leven en werk van Dogen.

De cursus bestaat uit vijf tweewekelijkse bijeenkomsten en wordt zowel op dinsdagavonden als op donderdagavonden gegeven, als onderdeel van het programma van de lopende doorgaande groepen Zen Meditatie, waarvan je tijdelijk deel uitmaakt. Dit zorgt ervoor dat je zult landen in de rust, routine en verwelkomende sfeer van één van deze bestaande groepen. En dat als je een keer niet kunt komen op de door jou gekozen avond, je op de andere avond in dezelfde week de les kunt inhalen.

De bijeenkomsten zijn van 20.00 tot 21.45 uur. Ze starten met circa 50 minuten les over het thema van de cursus. Daarna mediteren we twee maal twintig minuten, met tussendoor loopmeditatie. De les wordt afgesloten met een eenvoudige theeceremonie. Ervaring met (Zen) meditatie is niet vereist. Heb je geen ervaring, dan wordt voorafgaand aan de cursus een kosteloze afspraak met je gemaakt voor uitleg, instructie en het beantwoorden van eventuele vragen.

boeddhisme

Wat brengt je deze cursus Levenswijsheid van een Zen-kok?

Deze cursus Levenswijsheid van een Zen-kok is een onderdeel van een groter traject van cursussen Grondslagen van het (Zen) Boeddhisme die Zen Zeist enkele malen per jaar organiseert, als onderdeel van het programma van het Centrum Zijnsoriëntatie. De cursus heeft de vorm van een studieklas, met iets meer tijd voor het behandelen van het thema dan gebruikelijk in de doorgaande cursus Zen Meditatie. De twee meditatieperioden zijn juist wat korter dan gebruikelijk, wat de cursus toegankelijk maakt voor mensen met weinig of geen meditatie-ervaring.

In deze cursussen wordt telkens een thema uit de Boeddhistische Zen-traditie behandeld en besproken. Het betreft centrale leerstellingen van het Boeddhisme uit de tijd van de Boeddha, Chan-geschriften (de Chinese voorloper van Zen) en onderwerpen uit de Japanse Zen-traditie. Kortom, we onderzoeken diverse roots van de hedendaagse oefenpraktijk. Onderwerpen die in onze huidige wereld en onze drukke levens nog steeds van grote waarde blijken te zijn.

De cursus geeft je inzicht in onderdelen van de fascinerende wereld van het Boeddhisme, met haar prachtige culturele erfenis en literaire hoogstandjes. De behandelde thema’s bevatten altijd een aspect van zelfonderzoek; de uitnodiging om dat wat je leert op jezelf en op je eigen leven te betrekken. De cursus inspireert en ondersteunt je persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Zen-training helpt je om je te ontwikkelen tot een liefdevol, geïnspireerd en daadkrachtig mens, vol rust, je op je plek voelend en vrij handelend in je drukke moderne leven.

Opzet van de lessen

Elke cursus bestaat uit drie tot zes tweewekelijkse bijeenkomsten op de dinsdag- of donderdagavond van 20.00 tot 21.45 uur. De cursus vindt plaats als onderdeel van de doorgaande groepen die op deze tijdstippen wekelijks bijeenkomen. Als deelnemer van de studieklas maakt u kennis met het thema van de studieklas, met de groep en met de opbouw van de cursusavonden in onze doorgaande groepen. Indien gewenst kunt u aansluitend instromen in de doorgaande groep.

Praktische Zaken

Leiding:

Data en tijd:

De cursusdata op de dinsdagavonden zijn: 6 februari, 20 februari, 6 maart, 20 maart en 3 april 2018 van 20.00 tot 21.45 uur.

De cursusdata op de donderdagavond zijn: 8 februari, 22 februari, 8 maart, 22 maart en 5 april 2018 van 20.00 tot 21.45 uur.

Gratis Proefles over de cursus: donderdag 25 januari van  18.30 tot 19.30 uur

Locatie:

Centrum Zijnsoriëntatie
Utrechtseweg 133
3702 AC Zeist
Nederland

Kosten:

  • Privé: € 75,00
  • Open Avond: Gratis
Ik wil mij aanmelden