Zen en Verlichting

Er is veel interesse voor het Boeddhisme en de Boeddhabeelden vliegen de winkel uit. Maar wat houdt het nu eigenlijk precies in? En was is Verlichting, het begrip dat zo centraal staat binnen het Boeddhisme? Is het iets voor wereldvreemde en zweverige spirituele wezens of is het ook van belang voor mijn dagelijks leven? Voor gewone, praktische mensen met interesse in dit thema organiseren we een studieklas om deze vragen te beantwoorden en verhelderen.

De cursus Verlichting opent je ogen voor een ander, bevrijdend perspectief op je dagelijkse gewone leven. Dat doen we aan de hand van zeer inspirerende boeddhistische teksten over dit thema, van verschillende oorsprong, van zeer oud tot hedendaags. En we mediteren om het geleerde in praktijk te brengen, zowel op de avonden zelf als in ons dagelijkse leven.

De cursus bestaat uit 5 tweewekelijkse bijeenkomsten en wordt zowel op dinsdagavonden als op donderdagavonden gegeven, als onderdeel van het programma van de lopende doorgaande Zen-groepen, waarvan je tijdelijk deel uitmaakt. Dit zorgt ervoor dat je zult landen in de rust, routine en verwelkomende sfeer van de bestaande groepen. En dat als je een keer niet kunt komen op de door jou gekozen avond, je op de andere avond in dezelfde week de les kunt inhalen.

De bijeenkomsten zijn van 20.00 tot 21.45 uur. Ze starten met circa 50 minuten les over het thema van de cursus. Daarna mediteren we twee maal twintig minuten, met tussendoor loopmeditatie. De les wordt afgesloten met een eenvoudige theeceremonie. Ervaring met (zen)meditatie is niet noodzakelijk. Heb je geen ervaring, dan wordt voorafgaand aan de cursus een kosteloze afspraak met je gemaakt voor uitleg, instructie en het beantwoorden van vragen.

boeddhisme

Wat brengt je deze cursus Zen en Verlichting?

Deze cursus Zen en Verlichting is een onderdeel van een groter traject van cursussen Grondslagen van het (Zen) Boeddhisme die Zen Zeist enkele malen per jaar organiseert.

In deze cursussen wordt telkens een thema uit de Boeddhistische Zentraditie behandeld en besproken. Het betreft centrale leerstellingen van het Boeddhisme uit de tijd van de Boeddha, Chan-geschriften (de Chinese voorloper van Zen) en onderwerpen uit de Japanse Zen-traditie. Kortom, we onderzoeken diverse roots van de hedendaagse oefenpraktijk. Onderwerpen die in onze huidige wereld en onze drukke levens nog steeds van grote waarde blijken te zijn.

Opzet van de lessen

Elke cursus bestaat uit drie tot zes tweewekelijkse bijeenkomsten op de dinsdag- of donderdagavond van 20.00 tot 21.45 uur. De cursus vindt plaats als onderdeel van de doorgaande groepen die op deze tijdstippen wekelijks bijeenkomen. Als deelnemers van de studieklas maakt u kennis met het thema van de studieklas, met de groep en met de opbouw van de cursusavonden in onze doorgaande groepen. Indien gewenst kunt u aansluitend instromen in de doorgaande groep.

Praktische Zaken

Leiding:

Data en tijd:

De cursusdata op de dinsdagavonden zijn: 24 oktober, 31 oktober, 14 november en 28 november en 12 december, van 20.00 tot 21.45 uur.

De cursusdata op de donderdagavond zijn: 26 oktober, 2 november, 16 november en 30 november en 14 december, van 20.00 tot 21.45 uur.

 

Data en tijd:

Gratis proefles over de cursus: donderdag 12 oktober van 18.30 tot 19.30 uur

Locatie:

Centrum Zijnsoriëntatie
Utrechtseweg 133
3702 AC Zeist
Nederland

Kosten:

  • Privé: € 75,00
  • Open Avond: Gratis
Ik wil mij aanmelden