Zenmeester Dogen’s Sutra van Bergen en Rivieren

Er is veel interesse voor het Boeddhisme en de Boeddhabeelden vliegen de winkel uit. Maar wat houdt het nu eigenlijk precies in? Wat betekent het voor ons dagelijkse leven? Het Boeddhisme is niet bedoeld voor wereldvreemde en zweverige spirituele wezens. Het is bedoeld voor mensen die zich afvragen hoe ze hun drukke leven, zoals het zich elke dag voordoet en geleefd wordt, kunnen verdiepen, verrijken en erin thuis kunnen komen. Voor zulke gewone, praktische mensen met interesse in dit thema organiseren we een studieklas om deze vragen te beantwoorden en verhelderen.

De cursus Zenmeester Dogen’s Sutra van Bergen en Rivieren opent je ogen voor een ander, bevrijdend perspectief op je dagelijkse gewone leven. Dogen is de grondlegger van één van de belangrijke boeddhistische stromingen in Japan: de Soto-zen. Hij leefde in de 13de eeuw en volbracht de gevaarlijke reis naar China om de ‘ware’ zenbeoefening te leren kennen en mee terug te nemen naar Japan. Zijn teksten zijn poëtisch en filosofisch, niet zo makkelijk te doorgronden, maar, als je er eenmaal mee leert werken, glashelder en van een verbluffende schoonheid. Een prachtige bron van inspiratie om na het behandelen van de tekst te gaan mediteren. En om mee te nemen ter inspiratie van je dagelijkse leven.

In het voorjaar van 2020 is het de derde maal dat een studieklas over teksten van zenmeester Dogen gegeven wordt, als onderdeel van het programma van het Centrum Zijnsoriëntatie. Hoewel de inspiratiebron en sfeer overeenkomt met de cursussen in 2018 en 2019, is de inhoud van de cursus volledig anders aangezien gewerkt wordt met een andere tekst. Het betreft deze keer een tekst waarin eenheid met de natuur centraal staat. Een intrigerend tegenwicht tegen de verwijdering van de natuur die onze tijd kenmerkt en die ons tot de huidige grote maatschappelijke crises heeft gebracht.

De cursus bestaat uit vijf tweewekelijkse bijeenkomsten en wordt zowel op dinsdagavonden als op donderdagavonden gegeven, als onderdeel van het programma van de lopende doorgaande groepen Zen Meditatie, waarvan je tijdelijk deel uitmaakt. Dit zorgt ervoor dat je zult landen in de rust, routine en verwelkomende sfeer van één van deze bestaande groepen. En dat als je een keer niet kunt komen op de door jou gekozen avond, je op de andere avond in dezelfde week de les kunt inhalen.

De bijeenkomsten zijn van 20.00 tot 21.45 uur. Ze starten met circa 50 minuten les over het thema van de cursus. Daarna mediteren we twee maal twintig minuten, met tussendoor loopmeditatie. De les wordt afgesloten met een eenvoudige theeceremonie. Ervaring met (Zen) meditatie is niet vereist. Heb je geen ervaring, dan wordt voorafgaand aan de cursus een kosteloze afspraak met je gemaakt voor uitleg, instructie en het beantwoorden van eventuele vragen.

 

boeddhisme

Wat brengt je deze Cursus Zenmeester Dogen’s Sutra van Bergen en Rivieren?

Deze cursus Zenmeester Dogen’s Sutra van Bergen en Rivieren is een onderdeel van een groter traject van cursussen Grondslagen van het (Zen) Boeddhisme die Zen Zeist enkele malen per jaar organiseert, als onderdeel van het programma van het Centrum Zijnsoriëntatie. De cursus heeft de vorm van een studieklas, met iets meer tijd voor het behandelen van het thema dan gebruikelijk in de doorgaande cursus Zen Meditatie. De twee meditatieperioden zijn juist wat korter dan gebruikelijk, wat de cursus toegankelijk maakt voor mensen met weinig of geen meditatie-ervaring.

In deze cursussen wordt telkens een thema uit de Boeddhistische Zen-traditie behandeld en besproken. Het betreft centrale leerstellingen van het Boeddhisme uit de tijd van de Boeddha, Chan-geschriften (de Chinese voorloper van Zen) en onderwerpen uit de Japanse Zen-traditie. Kortom, we onderzoeken diverse roots van de hedendaagse oefenpraktijk. Onderwerpen die in onze huidige wereld en onze drukke levens nog steeds van grote waarde blijken te zijn.

De cursus geeft je inzicht in onderdelen van de fascinerende wereld van het Boeddhisme, met haar prachtige culturele erfenis en literaire hoogstandjes. De behandelde thema’s bevatten altijd een aspect van zelfonderzoek; de uitnodiging om dat wat je leert op jezelf en op je eigen leven te betrekken. De cursus inspireert en ondersteunt je persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Zen-training helpt je om je te ontwikkelen tot een liefdevol, geïnspireerd en daadkrachtig mens, vol rust, je op je plek voelend en vrij handelend in je drukke moderne leven.

Opzet van de lessen

Elke cursus bestaat uit drie tot zes tweewekelijkse bijeenkomsten op de dinsdag- of donderdagavond van 20.00 tot 21.45 uur. De cursus vindt plaats als onderdeel van de doorgaande groepen die op deze tijdstippen wekelijks bijeenkomen. Als deelnemer van de studieklas maakt u kennis met het thema van de studieklas, met de groep en met de opbouw van de cursusavonden in onze doorgaande groepen. Indien gewenst kunt u aansluitend instromen in de doorgaande groep.

Praktische Zaken

Leiding:

Data en tijd:

De cursusdata op de dinsdagavonden zijn: 28 januari, 11 februari, 3 maart, 17 maart en 31 maart 2020 van 20.00 tot 21.45 uur.

De cursusdata op de donderdagavond zijn: 30 januari, 13 februari, 5 maart, 19 maart en 2 april 2020 van 20.00 tot 21.45 uur.

Proeflessen Zen:

Op zaterdag 4 januari en zondag 19 januari 2020 zijn er van 14.00-15.00 uur én van 16.00-17.00 uur Proeflessen.

Klik hier om je daar voor aan te melden.

Open Lessen in de doorgaande groepen:

Op dinsdag 21 en donderdag 23 januari 2020 zijn er Open Lessen in de doorgaande groepen voor belangstellenden. Deze Open Lessen starten om 19.00 uur duren tot 21.45 uur.

Klik hier voor het aanmelden voor het volgen van een open les.

Locatie:

Centrum Zijnsoriëntatie
Utrechtseweg 133
3702 AC Zeist
Nederland

Kosten:

  • Privé: € 75,00
  • Open Avond: Gratis
Ik wil mij aanmelden

  • Ruimte voor vragen of opmerkingen