Naast deze Stilte Retraite hebben we meer inspirerende Retraites in ons programma. Klik hier voor een overzicht van onze Retraites & Stilte Retraites

Een Stilte Retraite: balsem voor je ziel

Eigenlijk weten we allemaal hoe helend stilte en rust kan zijn. Deze stilte retraite is helemaal bedoeld om je het geschenk van stilte, rust en eenvoud te laten ervaren. Een mogelijkheid om helemaal bij jezelf te komen, om afscheid te nemen van de complexiteit en om je toevlucht te nemen tot de eenvoud. We kiezen voor rust en toewijding als krachtige balsem voor de ziel in deze stilte retraite.

Als Centrum Zijnsoriëntatie bieden we naast allerlei andere retraites met veel stilte een complete Stilte Retraite aan. De reacties zijn unaniem enthousiast. De resultaten van onze stilte retraites zijn positief en indrukwekkend. Ze blijken niet afhankelijk te zijn van de ervaring met training of meditatie. Mindfulness blijkt iedereen gegeven en ieder in gelijke mate goed te doen.

Stilte in een groep is helend voor je hart

Het is heel bijzonder om in stilte in een groep te zijn en het samenzijn te beleven gedurende allerlei gezamenlijke activiteiten in stilte. Verrassend is het hoeveel contact en verbinding er ervaren kan worden juist wanneer je niet met elkaar praat. Dat vormt voor iedereen een leerzame ervaring. Veel mensen gaan merken in zo’n stilte retraite dat contact zonder woorden tot meer verbinding leidt dan contact met woorden.

Vooral ook voor stellen of goede vrienden blijkt een stilte retraite een buitengewoon en verrassend effect te hebben. Een stilte retraite heeft een zuiverende, verlichtende en bevrijdende werking. Een stilte retraite helpt om eventueel aan elkaar opgelopen pijn weg te doen smelten en op een frisse manier de liefde te laten opbloeien.

lotus viering van het zijn

Programma Stilte Retraite

We hanteren deze week een vast, vriendelijk schema. Dat schema vormt de bedding voor de activiteiten en helpt je de smaak van eenvoud te proeven. Zitmeditatie zal afgewisseld worden met loopmeditatie. We maken gebruik van muziekmeditatie en van bewustzijnsoefeningen. Er zal gelegenheid zijn voor korte individuele sessies, waarin dat wat geraakt wordt, bespreekbaar is met de leiding.

Er is regelmatig gedurende de dag de nodige persoonlijke tijd. De landelijke omgeving is erg geschikt voor wandelingen en bied je de mogelijkheid om de heilzame werking van de natuur te ervaren. Het programma is evenzeer geschikt voor mensen met veel als voor mensen met weinig ervaring met meditatie of met stilte retraites. Waar nodig wordt aan het begin of tijdens de retraite gedurende de sessies meditatie-instructie gegeven.

Ruimte voor bezinning

Met deze stilte week bied je jezelf ook ruimte voor bezinning. Wanneer je tot rust komt ontstaat als vanzelf ruimte voor creativiteit en nieuwe perspectieven op je leven. Dat is sowieso voor iedereen van belang, maar is zeker behulpzaam als er belangrijke kwesties op je pad zijn, zijn geweest of gaan komen.

Door een stilte retraite ga je weer beseffen wat werkelijk betekenis voor je heeft en waar het je écht om gaat. Door het stof van de dagelijkse drukte en opwinding te laten neerdalen, komt dat wat essentieel is, vanzelf meer in beeld en kan weer gaan schitteren.

Inspirerende locatie voor een Stilte Retraite

Aan de rand van Loenen (GLD), grenzend aan natuurgebied “De Loenermark” ligt dit karakteristieke en royale landhuis genaamd ’t Zonnehuis (voormalig hotel). Direct omgeven door een prachtige, bosrijke omgeving en een lommerrijke tuin waar je ongedwongen en heerlijk kunt genieten van de serene rust.

Voor wie liefhebber is van natuur en rust is dit de ideale locatie. Het complex heeft kamers die elk voorzien zijn van eigen badkamer en toilet. Vanuit alle raampartijen heb je een indrukwekkend uitzicht over de enk en/of het bos.

Praktische Zaken

Leiding:

Data en tijden:

Aankomst zaterdag 26 augustus 2023, 18.30 uur (exclusief diner bij aankomst).
Vertrek woensdag 30 augustus 2023 circa 17.00 uur.

Stilte Dag op Zondag

Een goede manier om alvast een beetje te ervaren hoe het is om deel te nemen aan de stilte retraite is door een Stilte Dag op Zondag mee te maken. Hier vind je meer informatie daarover.

Locatie:

`t Zonnehuis
Beekbergerweg 25
7371 EV Loenen

Kosten:

  • Privé: € 760,00
  • Open Avond: Gratis

De kosten zijn:
€ 760,- voor een meerpersoonskamer
€ 795,- voor een tweepersoonskamer
€ 895,- voor een eenpersoonskamer (beperkt beschikbaar)

Dit is inclusief alle maaltijden, begeleiding en verblijf.

 

LET OP!
Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar:

  • één 1-persoonskamer (m/v)
  • één plek op een tweepersoonskamer voor een dame

 

Ik wil mij aanmelden

Ervaringen van deelnemers aan Stilte Retraite

Verslag Sandra

Hoe het met me gaat? Ik kan volmondig zeggen: goed.

De Stilte Retraite is voor mij echt van wezenlijke betekenis geweest. Ik ben een blijer mens geworden. Tijdens de retraite lag ik ‘s ochtends vroeg als een kind te popelen in mijn bed om aan de dag te beginnen. Zo sterk ervaar ik dat nu niet meer, maar er is wel iets van blijven hangen. Daardoor doe ik de dingen ook met meer aandacht. Schoonmaken bijvoorbeeld, waar ik vroeger een bloedhekel aan had. Het heeft zelfs zozeer een nieuwe dimensie gekregen dat ik de werkster heb opgezegd! Ik ben ook onbevangener geworden in de relatie met anderen, minder terughoudend. En, heel belangrijk, ik heb mensen de dingen vergeven waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou kunnen vergeven. Dat gebeurde overigens al op de laatste ochtend van de retraite, toen ik in bed liggend en luisterend naar het hanengekraai terugdacht aan mijn ervaringen tijdens het mediteren. Voor het eerst van mijn leven kon ik me echt in die mensen verplaatsen en op het moment dat ik dat deed viel het element haat in de haat-liefde verhouding die ik tot dan toe met  hen  onderhield weg. Ik voelde de haat oplossen in het niets.  Geweldig hè?

Anderzijds merk ik ook dat de verdieping die ik heb ervaren in het drukke dagelijkse leven dreigt weg te zakken. Ik mediteer nu weliswaar 2 x 20 minuten per dag, maar ik mis toch de kracht die van gezamenlijke meditatie uitgaat. Ik ben dan ook van plan om deel te gaan nemen aan de introductiecursus zen-meditatie die door het Centrum wordt georganiseerd.

Enne, mocht je weer een Stilte Retraite organiseren, dan ben ik als het even kan weer van de partij.

Enkele citaten uit het ervaringsverslag van Aafke

“Het samenzijn in stilte had voor mij een troostend en bevestigend effect: ik had mezelf (met enige moeite) toegestaan om me een paar dagen met mijn eigen gemoedsbewegingen bezig te houden en de zwijgende aanwezigheid van de anderen liet mij voelen dat mij dat net zo gegund werd als ik het hen gunde.”

“Mijn eigen denkhoofd, dat mij zoveel opdrachten gaf, de afgelopen tijd, dat ik er doodmoe van was en niet meer bij mijn gevoel kon komen, mocht uitrusten; mijn lichaam, waarvan ik de signalen zo lang had genegeerd, kreeg nu weer de kans om zijn eigen wijsheid aan mij mee te delen.”

Inspiratiebronnen

Gedichten zoals

Stilte

Laatst nog zag ik Stilte.

Ze zat op een krukje in de gang,

was erg verlegen,

zei geen woord.

Ze was breekbaar

en omringd door stofjes in het licht.

Ze was heel stil.

Ik sprak haar aan

en ze brak …….

Uit: Ontmoetingen van Geert de Kockere

Dvd’s

Into Great Silence

Into Great Silence is een zeer nauwkeurige, gedeeltelijke stille meditatie over het kloosterleven in zijn meest pure vorm. Geen muziek, behalve de liederen in het klooster, geen interviews, geen commentaar. Het veranderen van de tijd, de seizoenen en de steeds terugkerende elementen van de dag, van het gebed. Een film die bijna een klooster wordt, in plaats van er één weer te geven. Een film van Philip Gröning over bewustzijn, absolute aanwezigheid, over mannen die hun leven hebben gewijd aan God in de allerpuurste vorm. De monniken leven aan de hand van eeuwenoude regels en rituelen. De Kartuizer Orde is de meest gesloten orde van de rooms-katholieke kerk en is bijna helemaal verborgen voor de buitenwereld. Dat Philip Gröning toestemming heeft gekregen dit klooster als buitenstaander en vooral als filmer te betreden is een unicum te noemen. Vóór Into Great Silence is er in La Grande Chartreuse nog nooit gefilmd en de laatste foto’s die er genomen zijn stammen uit de jaren 6o van de vorige eeuw.

De Kracht van de Stilte

Twee uur durende lezing Eckhart Tolle.
Eckhart Tolle staat garant voor een ervaring. Tijdens een evenement in Rotterdam in 2010 maakte Eckhart het publiek op zijn eigen wijze deelgenoot van zijn eenvoudige methode van transformatie. Met zijn zachte stem, zijn humor en grote innerlijke rust weet hij zijn toehoorders van begin tot eind te boeien en de stilte van het moment te laten ervaren. De ervaring van een bezoeker: ‘Deze gedeelde stilte zal me heel erg lang bijblijven.’ Het bijgeleverde boekje bevat citaten van Tolle en foto’s die de stilte kracht bij zetten.

Boeken

Stilte als Antwoord: Sara Maitland

Een fascinerende benadering van het fenomeen stilte: analytisch, persoonlijk, eerlijk en onderhoudend. Stilte als antwoord is een verslag van een zoektocht, een persoonlijk experiment, verweven met de stilte zoals die voorkomt in mythes en legenden, in westerse en oosterse religieuze tradities, in de Verlichting, tot onze ambivalente houding ten opzichte van stilte in onze huidige maatschappij.

Klik hier voor meer inspiratiebronnen op het gebied van de Stilte