‘Dance is the hidden language of the soul’

Als er iets bevrijdend werkt, dan is het dans. Het wakkert je levensenergie en levensvreugde aan. Vrije dans is een spel van bewegen vanuit jezelf, in verbinding met je lichaam en met anderen. In de dans kun je jezelf uitdagen en jezelf doen verrassen door hoe je tevoorschijn komt. Hoe beweeg je van binnenuit? Wat in jouw wil bewegen? Hoe beweeg je als het niet ‘mooi’ hoeft te zijn en jouw eigen expressie de ruimte krijgt?

We gebruiken in deze training veel muziek – variërend van klassiek, tot tango, wereldmuziek en pop – omdat muziek vaak een directe ingang is naar je gevoelsleven is. De muziek herinnert je aan je passie, je energie en vitaliteit en maakt deze vrij. Zo kom je uit je cocon en beleef je wie je écht bent. Je ontdekt letterlijk en figuurlijk je essentie in deze training. Dat maakt deze danstraining tot een Zijnsgeoriënteerde Danstraining.

Dans kan helpen om uit je hoofd te komen en in je lichaam te landen. Even alle hectiek van het dagelijks leven los te laten en je gedachtes stil te zetten. Iedereen kent het gevoel van ontlading wanneer je de drukte van de dag achter je laat om te ontspannen en te genieten van het moment.

Vaak verricht ons hoofd gedurende de dag heel wat denkwerk. Druk bezig met plannen, inschatten, overwegen en berekenen, steeds bezig om alle touwtjes in handen te houden en te zorgen dat alle facetten van het dagelijkse leven overeind blijven. Anders gezegd zijn we veel in de denkende staat. Terwijl ontspanning, plezier, dankbaarheid en liefde allemaal kwaliteiten zijn die we vooral in een meer voelende, minder doelgerichte staat kunnen ervaren. Het lichaam is de ingang naar deze voelende staat.

dans

In deze training is het versterken van jouw lichaamsbewustzijn op een verrassende manier de ingang naar wie je in essentie bent. Je lichaam weet intuïtief hoe het wil bewegen; via de dans laat je je lichaam spreken, Het enige wat je hoeft te ‘doen’ is te vertrouwen op je eigen beweging en je eigen ritme te volgen. Met dans als krachtig middel en daarnaast met lichaamswerk, visualisaties, bewustzijnsoefeningen en aanraking leer je om een dieper contact met je lichaam te ontwikkelen. Daardoor wordt het mogelijk om je verlangens, passie en authenticiteit meer toe te eigenen en tot expressie te brengen, tot bloei te brengen. Aan de andere kant zullen zo ook de beperkende patronen aan het licht komen, die het vaak zo moeilijk maken om je eigenheid voluit te leven.

In deze training ga je op een speelse manier ontdekken wat die patronen zijn. Je leert hoe je jezelf kunt begeleiden in deze patronen door de achtergronden ervan te begrijpen en deze te verzachten. Hierdoor krijgen deze patronen de kans om steeds verder op te lossen. De Zijnsgeoriënteerde oefeningen helpen inzicht te krijgen in wat zich op een diepere laag in jou afspeelt. Kwaliteiten als liefde, vrijheid, plezier, vitaliteit en levensenergie kunnen hierdoor vrijuit gaan stromen. Niet alleen tijdens de training maar ook steeds meer in de praktijk van je dagelijks leven.

Je ontdekt letterlijk je essentie in deze training. Je zou kunnen stellen dat je zo steeds vrijer beschikbaar wordt voor het leven zelf, dat steeds meer via jou haar dans mag dansen. Zoals iedere zijnsgeoriënteerde training is ook deze training een relatietraining. Er wordt gewerkt met aanraking en andere contactvormen in relatie tot de ander, waarbij veiligheid en vertrouwen veel aandacht krijgen. De oefeningen zijn er steeds op gericht om te voelen waar jouw grenzen liggen en te leren deze ook helder aan te geven naar anderen toe. Wanneer voel je behoefte aan contact en wanneer niet? Hoe kun je je lichaam helemaal bewonen? Hoe kan de ander je helpen om dieper in je lichaam te zakken? Welke patronen en afweermechanismes heb je ontwikkeld in relatie tot de ander?

Dit zijn relationele thema’s die we gaan onderzoeken en waarbij een veilige setting, met respect voor iedere deelnemer van groot belang is.

Opzet van deze Zijnsgeoriënteerde Danstraining

Er zal veel aandacht besteed worden aan dans en beweging, daarnaast werken we met verdiepende zijnsgeoriënteerde oefeningen en is er ook ruimte voor meditatie en verstilling. We werken per dag met een ander thema, die we gedurende de dag zullen onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken.

Thema’s van deze training

Aandacht
Onze geest is vaak vluchtig en snel afgeleid. Training kan helpen om de aandacht te richten op je lichaam en te voelen hoe het in het hier en nu met je is.

Vriendelijkheid en zelfcompassie
Mildheid en vriendelijkheid ten opzichte van onze eigen patronen zijn belangrijk om deze te verzachten en ze uiteindelijk te laten oplossen.

Aarden/Helderheid en Vertrouwen
De grond onder je voeten draagt je en kan je helpen om kracht en helderheid te voelen. Door te oefenen met aarden kan je de diepgewortelde kracht in je voelen. Hierdoor leer je ook beter je eigen grenzen voelen en leer je hoe je die kan aangeven naar de buitenwereld.

Overgave en Loslaten
Overgave vereist loslaten. Als je je overgeeft aan dat wat er in je leeft, kunnen moeilijke emoties transformeren tot essentiële zijnskwaliteiten. We onderzoeken waar jij aan gehecht bent, wat je onvrij maakt.

Heiligheid en Verlangen
Je verlangens ten volle toe-eigenen, dat is waar deze dag op gericht is. Wat gebeurt er als we verlangens in onszelf durven toelaten zonder dat deze direct vervult hoeven te worden? Hoe kunnen we deze verlangens gaan belichamen waardoor ze al in zichzelf vervullend zijn?

Vreugde en Lichtheid
Ontdek de vreugde, de expressie en het plezier dat in je leeft als je uit je cocon kruipt. Ervaar hoe mooi het is om van hieruit contact te maken met anderen. Ontdek de magie van de aanraking, het diepe contact met de ander dat ontstaat wanneer je je opent en tegelijk in contact bent met je eigen essentie.

Dagindeling

De dag zal doorgaans beginnen met een lichaamsgerichte afstemmingsmeditatie.  Vervolgens beginnen we met een vorm van dans als een soort van “innerlijke massage” meditatie op muziek. Een vast onderdeel is de danswave die langzaam wordt opgebouwd via verschillende soorten muziek.

Aansluitend doen we verschillende diepgaande zijnsgeoriënteerde oefeningen zoals een visualisatie op muziek of oefeningen in contact met anderen. Er zullen ook deelrondes zijn. We sluiten de dag af met een meditatie.

Ervaring met het zijnsgeoriënteerde werk is een voordeel, maar is niet per se noodzakelijk. Lichamelijke beperkingen hoeven geen probleem te zijn. Het is ook mogelijk om zittend op een stoel te bewegen op de muziek.

Persoonlijke sessie

Onderdeel van deze training is een individuele sessie met de trainer, tussen de trainingsdagen door. Tijdens deze sessie kan dieper ingegaan worden op persoonlijke onderwerpen en thema’s, en kan op een dieper niveau één-op-één gewerkt worden, om beperkende patronen nog meer op te lossen en het contact met de voelende staat en de Zijnsstaat te versterken.

Praktische Zaken

Leiding:

Data en tijd:

Op 6 dagen, van oktober 2023 tot en met maart 2024:
Vrijdag 13 oktober,
Zaterdag 11 november,
Vrijdag 8 december 2023,
Vrijdag 9 februari,
Zaterdag 9 maart en
Zaterdag 6 april 2024.

Van 10.00 tot 17.30 uur.
Locatie van de training: Bilderdijkstraat 78 in Utrecht.

Introductieworkshop:

Zaterdag 16 september 2023.

Van 09.30 - 13.00 uur.
De kosten van een Introductieworkshop zijn € 35,-

Locatie:

Studio Akasha
Bilderdijkstraat 78
3532 VJ Utrecht

Kosten:

  • Privé: € 875,00
  • Zakelijk: € 1.139,00
  • Introductie workshop: € 35,00

In de kosten van deze training is een individuele coachingssessie van anderhalf uur met de trainer inbegrepen.

Ik wil mij aanmelden

  • Ruimte voor vragen of opmerkingen