Wil jij de Kunst leren kennen van zorgeloos en inspirerend moederschap?
Wil  je er echt kunnen Zijn voor en met  jouw kind?
Present zijn bij alle ups en downs die het leven met een kind met zich meebrengt?
Zonder dat je een soort half Godin hoeft te zijn van jezelf, maar gewoon menselijk?

Gewoon jezelf zijn, zodat je kind ook gewoon zichzelf kan zijn.

Handelend vanuit vertrouwen zonder steeds bang te zijn voor je eigen onvolkomenheden of die van je kind. Je reactiviteit durven laten varen en niet steeds proberen om het anders te doen of beter te doen dan je eigen moeder het deed. Leren je eigen authentieke weg te bewandelen in je moederschap, vanuit je eigen creativiteit en wijsheid afgestemd op het uniek zijn van jouw kind.

Er is geen relatie zo intens als die met je eigen kind. Nergens ben je zo gecommitteerd. Er is geen job, geen vriendschap, geen partner die zo onophoudelijk appelleert aan jouw onvoorwaardelijke aanwezigheid en zorg. 24 uur per dag, dag en nacht, jaar in jaar uit, gisteren, nu en voor altijd in de toekomst. Moeder ben je immers forever.

Geen wonder dat de ambities in het moederschap zo groot zijn. Als jijzelf al niet de lat als vanzelf hoog legt, stimuleert je omgeving je daar wel toe. Er is vaak sprake van een sterke innerlijke drive. Je eigen kind maakt  vaak het allermooiste in jezelf wakker. Al je liefde, al je toewijding en al je tederheid.

Maar vroeg of laat staat ook het lelijkste in jezelf op. Al je frustraties, leegte en misschien wel al je woede. Hoe hanteer je deze dynamiek in jezelf? Zonder je kind of jezelf hiermee te belasten?  Zonder jezelf steeds weg te cijferen? Zonder deze interne en externe stress op het kind te projecteren en uit te leven, of jezelf fout te maken?

 Mama Mia (1) Hoofdfoto

Onderwerpen die als vanzelf aan bod zullen komen:

 • Hoe ga je om met je idealen die je hebt over je moederschap? Wat als je het gevoel hebt hier niet aan toe te komen?
 • Hoe hanteer je je eigen pijn en gemis uit jouw jeugd, je eigen kinddelen die je tegenkomt?
 • Wat zijn jouw (onbewuste) idealen die je misschien onvermoed je kind oplegt, zoals je die misschien zelf ooit opgelegd hebt gekregen?
 • Welke plaats geef jij jouw eigen moeder in dit proces? Hoe ga jij bijvoorbeeld om met haar bewuste of onbewuste ideeën  en wensen over jou en jouw moederschap?
 • Hoe maak je je los van je verleden, zonder jezelf en anderen hierin geweld aan te doen?
 • Wanneer ben je echt jezelf en reageer je op je kind vanuit vertrouwen?
 • Welke rol geef je je partner bewust of onbewust? Hoe kom je tot een gezamenlijkheid of tot gezonde verschillen in het ouderschap?
 • Waar raak je jezelf kwijt, weet je niet goed en adequaat te reageren op de behoeftes van je kind of het realiteisgehalte van wensen adequaat te beoordelen?
 • Hoe kom je tot een spontane vanzelfsprekendheid in het relateren met je kind?
 • En wanneer neem je je “strategische” moederrol in. Moet er opeens van alles. Raak je de swung, je vrijheid kwijt en ben je alleen nog maar reactief in je ouderschap?
 • Hoe kun je zorgzaam zijn, zonder overbezorgd te raken? Of quasi onbezorgd of misschien onverschillig? Wat is de gezonde middenweg?
 • Hoe rijm je een goede zelfzorg met misschien een verlangen naar carriére met de zorg voor je kind en je gezin, en met je partnerschap?

In deze zeer praktisch cursus doe je allerlei zijnsgeoriënteerde oefeningen die zowel je inzichten als je relationele vaardigheden vergroten. Door oefening en ervaring leer je en groeit je natuurlijke Zijnswijsheid; de oorspronkelijke wijsheid die in ieder van ons aanwezig is maar waarmee het contact vaak is verzwakt.Steeds zal blijken dat je als deelnemers elkaar inspireert in de deelrondes waar jouw successen en worstelingen in je ouderschap helemaal welkom zijn.

Moederschap is zo wezenlijk in ieders leven dat deelnemers in deze cursus elkaar als soulsisters zullen ervaren en daarmee als vanzelf elkaar steunen en inspireren. Waar thema’s herkenbaar zijn werkt dit verbindend. Zelfs ook als je een thema voor jezelf helemaal niet herkent. Ook dat werkt dan vaak verhelderend en verbindend. Problemen die je tegenkomt in het moederschap leer je hiermee te omarmen, te herkennen als uitdagingen en als kansen tot persoonlijke groei.Vanuit dit Zijnsperspectief ga je moederschap ervaren als een diepgaande spirituele weg van groei en ontwikkeling. Van je zelf. Van je kind. Van elkaar.

Voor wie?

Voor moeders “in wording”, voor prille moeders, voor moeders met jonge kinderen, voor moeders met oudere kinderen of uit huis wonende kinderen.

Referenties

“Het mooiste geschenk wat ik door de cursus ‘MAMA MIA moederschap als spirituele weg’ heb gekregen is vertrouwen. Ik ben meer en meer in staat om vanuit vertrouwen naar mijn kinderen te kijken, in plaats vanuit angst.  Kijken vanuit vertrouwen maakt dat ik mijn kinderen veel beter kan zien zoals ze werkelijk zijn, en zij zich op hun beurt ook gezien voelen!  Dit vervult me met blijdschap en dankbaarheid! dankjewel Ronny voor je helderheid en warme begeleiding!” Judith

“De problemen die ik zag in de opvoeding van mijn drie tieners zijn door Mamamia omgedraaid in een kans om patronen in mezelf te herkennen die lange tijd onder de oppervlakte zijn gebleven. Doordat ik die patronen steeds beter durf los te laten, komt er ruimte om weer echt van mijn kinderen te genieten. Dat heeft na een aantal maanden al geleid tot een veel betere relatie en (nog) diepere band met mijn kinderen. Ik ga samen met hen verder op de ingeslagen weg!” Anita

Praktische Zaken

Leiding:

Cursusdagen:

Op zaterdag 25 november, zaterdag 9 december 2017 en zondag 7 januari 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.

Lezing:

Woensdag 13 september van 19.30 tot 21.30 uur.

Locatie:

Centrum Zijnsoriëntatie
Utrechtseweg 133
3702 AC Zeist
Nederland

Kosten:

 • Privé: € 330,00
 • Zakelijk: € 495,00
 • Open Avond: Gratis
Ik wil mij aanmelden