Een Stilte Dag biedt je de kans om de helende werking van de stilte te ervaren. Naast langere Stilte Retraites die zo buitengewoon heilzaam blijken te zijn, willen we als Centrum Zijnsoriëntatie de mogelijkheid aanbieden om ook midden in het volle leven één dag het geschenk van stilte en ontspanning te kunnen ervaren. Klik hier voor een overzicht van onze langere Retraites & Stilte Retraites

Zondag is en blijft een bijzondere dag

Wat ook je religieuze of spirituele achtergrond is, de zondag is en blijft een bijzondere dag. Zondag is een andere dag dan de rest van de dagen van de week. Het is een dag die als vanzelf uitnodigt tot ontspanning, tot bij jezelf komen. Met het aanbieden van Stilte Dagen op Zondag willen we je de kans bieden om zo af en toe, meestal één dag per maand, van een zondag een echte Rust Dag en een dag voor Zelfbezinning te maken.

Programma Stilte Dag op Zondag

Een Stilte Dag op Zondag begint om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur en vindt plaats in Zeist. Afgezien van een heel kort voorstelrondje, een korte meditatie-instructie aan het begin van de dag en een evaluatie aan het eind van de dag, zal er de hele dag niet gesproken worden. Steeds worden meditatiesessies van 20 minuten afgewisseld met loopmeditaties van 10 minuten. We zullen de lunch gezamenlijk in stilte nuttigen. Dat ervaar je op zo’n dag als een bijzonder ritueel. Na de lunch is er persoonlijke tijd waarin je wat kunt wandelen, lezen of schrijven bijvoorbeeld. Ook in de middag wordt die mogelijkheid nog eens geboden.

Met stiltetijd creëer je ruimte voor jezelf

Juist omdat je op zo’n dag jezelf centraal stelt, gaat zo’n dag je in beginsel bijzonder goed doen. Met kiezen voor jezelf heb je invloed op de staat van zijn van jezelf. Dat “zelf” wordt net als ieder mens er heel erg blij van als er voor hem of haar gekozen wordt. Ons “zelf” stelt het heel erg op prijs als het door een belangrijk iemand, jij dus, belangrijk wordt gemaakt.

Een Stilte Dag op Zondag is een dag zonder het gebruikelijke appel van de buitenwereld en hoe meer je gevoelig bent voor dat appel hoe belangrijker het is om je een moment te willen bieden om jezelf af te zonderen, om helemaal voor jezelf te kunnen en willen kiezen. Tegelijkertijd ben je op een Stilte Dag wel in een groep en zul je op een heel andere manier ervaren hoe het is om in een groep te zijn. Juist de combinatie van in een groep helemaal voor jezelf kiezen door niet te praten blijkt buitengewoon heilzaam.

Het bijzondere van meditatie

Het bijzondere van meditatie is dat je er voor kiest om jezelf zo volledig mogelijk gezelschap te houden. Je doet het ieder moment helemaal met jezelf, hoe het ook met je gaat, hoe je jezelf ook aantreft. Meditatie kun je zien als ieder moment weer kiezen voor jezelf, trouwen met jezelf en dat in goede maar zeker in slechte tijden. Zo kun je op zo’n dag het ook best wel even moeilijk hebben met jezelf, met gevoelens die opkomen waar je niet gemakkelijk mee kunt zijn. In dat geval kun je ook altijd even een van de begeleiders vragen om je even apart te mogen uitspreken. dat helpt.

Wil je meer weten over meditatie lees dan eventueel het artikel van Chris Kersten over “de Bijzondere Kracht van Meditatie” dat je hier kunt opvragen of luister naar zijn lezing “de Psychologie van de Meditatie”, die je hier op onze website vindt.

Inspiratiekring Centrum Zijnsoriëntatie

De Stilte Dagen op Zondag zijn een activiteit van de Inspiratiekring Centrum Zijnsoriëntatie. De Inspiratiekring is een groep vrijwilligers die allen meerdere jaren Zijnsgeoriënteerde training hebben gevolgd en die voor zichzelf en anderen laagdrempelige activiteiten wil aanbieden. Hieronder zie je hoe we bijna iedere maand één Stilte Dag op Zondag hebben gepland. Doordat de Inspiratiekring deze activiteit organiseert, kunnen de kosten beperkt blijven tot € 20,- per persoon per dag. In verband met de voorbereiding is het belangrijk dat je je voor deze activiteit aanmeldt. Dat geldt voor iedere zondag waarop je aanwezig wilt zijn. Je kunt dat hieronder doen. Mail ons eventueel na afloop van de dag wat je van de dag gevonden hebt en inspireer daarmee ook anderen.

Lees hier meer over onder andere Carla, Kim, Petra, Marjan, Jesse, Tobias en Niel van de Inspiratiekring.

Praktische Zaken

Leiding:

Data:

Zondag 26 februari,
Zondag 19 maart,
Zondag 23 april,
Zondag 28 mei,
Zondag 18 juni 2023

Van 10.30 tot 17.00 uur.

 

Locatie:

Centrum Zijnsoriëntatie
Utrechtseweg 133
3702 AC Zeist
Nederland

Kosten:

  • € 30,00

Neem je eigen lunchpakket mee.

Wil je meerdere data tegelijk opgeven, gebruik dan het onderstaande formulier.

Ik wil mij aanmelden

Stilte

Laatst nog zag ik Stilte.

Ze zat op een krukje in de gang,

was erg verlegen,

zei geen woord.

Ze was breekbaar

en omringd door stofjes in het licht.

Ze was heel stil.

Ik sprak haar aan

en ze brak …….

Uit: Ontmoetingen van Geert de Kockere

Klik hier voor allerlei inspiratiebronnen op het gebied van de Stilte