Klik hier voor een overzicht van onze Retraites & Stilte Retraites

Stilte Zondagen bieden je de kans om de helende werking van de stilte te ervaren. Naast langere Stilte Retraites die zo buitengewoon heilzaam blijken te zijn, willen we als Centrum Zijnsoriëntatie de mogelijkheid aanbieden om ook midden in het volle leven het geschenk van stilte en ontspanning te kunnen ervaren.

Zondag is en blijft een bijzondere dag

Wat ook je religieuze of spirituele achtergrond is, de zondag is en blijft een bijzondere dag. Zondag is een andere dag dan de rest van de dagen van de week. Het is een dag die als vanzelf uitnodigt tot ontspanning, tot bij jezelf komen. Met het aanbieden van Stilte Zondagen willen we je de kans bieden om zo af en toe, meestal één dag per maand, van een zondag een echte Rust Dag en Dag voor Zelfbezinning te maken.

Inhoud Stilte Zondag

Een Stilte Zondag begint om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur en vindt plaats in het Zijnshuis in Zeist. Je mag ook korter aanwezig zijn, later komen of eerder weggaan. Afgezien van een heel kort voorstelrondje, een korte meditatie-instructie aan het begin van de dag en een evaluatie aan het eind van de dag, zal er de hele dag niet gesproken worden. Steeds worden meditatiesessies van 20 minuten afgewisseld met loopmeditaties van 10 minuten. We serveren een eenvoudige lunch die we gezamenlijk in stilte zullen nuttigen wat een bijzonder ritueel is. Daarna is er persoonlijke tijd waarin je wat kunt wandelen, lezen of schrijven bijvoorbeeld. Ook in de middag wordt die mogelijkheid nog eens geboden.

Met stiltetijd creëer je ruimte voor jezelf

Juist omdat je op zo’n dag jezelf centraal stelt, gaat zo’n dag je bijzonder goed doen. Met kiezen voor jezelf heb je invloed op de staat van zijn van jezelf. Dat “zelf” wordt net als ieder mens er heel erg blij van als er voor hem of haar gekozen wordt. Ons “zelf” stelt het heel erg op prijs als het door een belangrijk iemand, jij dus, belangrijk wordt gemaakt.

Een Stilte Zondag is een dag zonder het gebruikelijke appel van de buitenwereld en hoe meer je gevoelig bent voor dat appel hoe belangrijker het is om af en toe voor jezelf te kunnen en willen kiezen. Tegelijkertijd ben je op een Stilte Zondag wel in een groep en zul je op een heel andere manier ervaren hoe het is om in een groep te zijn. Juist de combinatie van in een groep helemaal voor jezelf kiezen blijkt buitengewoon heilzaam.

Het bijzondere van meditatie is dat je er voor kiest om jezelf zo volledig mogelijk gezelschap te houden. Je doet het ieder moment helemaal met jezelf, hoe het ook met je gaat, hoe je jezelf ook aantreft. Meditatie kun je zien als ieder moment weer kiezen voor jezelf, trouwen met jezelf en dat in goede maar zeker in slechte tijden. (Lees eventueel het artikel van Chris Kersten over de Bijzondere Kracht van Meditatie.)

Inspiratiekring Centrum Zijnsoriëntatie

De Stilte Zondagen zijn een activiteit van de Inspiratiekring Centrum Zijnsoriëntatie. De Inspiratiekring is een groep studenten uit de Opleiding Zijnsoriëntatie die voor zichzelf en anderen laagdrempelige activiteiten wil aanbieden. Hieronder zie je hoe we bijna iedere maand één Stilte Zondag hebben gepland. Doordat de Inspiratiekring deze activiteit organiseert, kunnen de kosten beperkt blijven tot € 25,- per persoon per dag. In verband met de voorbereiding en de lunch is het belangrijk dat je je voor deze activiteit aanmeldt. Dat geldt voor iedere zondag waarop je aanwezig wilt zijn. Je kunt dat hieronder doen. Schrijf tijdens of na afloop van de dag wat je van de dag gevonden hebt in het gastenboek of op onze Facebooksite en inspireer daarmee ook anderen.

Lees hier meer over onder andere Carla, Kim, Maya en Petra van de Inspiratiekring.

Praktische Zaken

Leiding:

Data:

Komende Stiltezondagen:
Zondag 11 november en
Zondag 2 december 2018

Van 10.30 tot 17.00 uur.

In 2019 zijn de Stiltezondagen op:
Zondag 13 januari,
Zondag 10 februari,
Zondag 10 maart,
Zondag 14 april,
Zondag 19 mei,
Zondag 23 juni,
Zondag 14 juli,
Zondag 8 september,
Zondag 6 oktober,
Zondag 3 november,
Zondag 1 december.

Van 10.30 tot 17.00 uur.

Je mag ook kortere tijd aanwezig zijn, later komen of eerder weggaan.

Locatie:

Centrum Zijnsoriëntatie
Utrechtseweg 133
3702 AC Zeist
Nederland

Kosten:

  • € 25,00

Kosten zijn inclusief eenvoudige lunch.

Wil je meerdere data tegelijk opgeven, gebruik dan het onderstaande formulier.

Ik wil mij aanmelden

Stilte

Laatst nog zag ik Stilte.

Ze zat op een krukje in de gang,

was erg verlegen,

zei geen woord.

Ze was breekbaar

en omringd door stofjes in het licht.

Ze was heel stil.

Ik sprak haar aan

en ze brak …….

Uit: Ontmoetingen van Geert de Kockere

Klik hier voor allerlei inspiratiebronnen op het gebied van de Stilte