Wat brengt Zen Meditatie?

Regelmatige beoefening van zenmeditatie heeft een zeer positieve uitwerking op de kwaliteit van je leven. Aandachtstraining staat daarbij centraal. Want juist de concentratie op de lichamelijke kant van het ‘zitten op een kussentje’ – en in het bijzonder de ademhaling – geeft de geest de ruimte om een stapje terug te doen. En om zo die oneindige maalstroom van gedachten in ons hoofd even te kunnen laten voor wat het is.

Zentraining is in menig opzicht te vergelijken met mentale fitness. Veelal direct merkbare resultaten zijn: een betere concentratie, beter slapen, meer energie, goed kunnen ontspannen, en creatiever en doelgerichter zijn. Dit leidt tot verdieping en tot beter functioneren in werk en privé situaties.

In de cursussen komt – naast de belangrijke principes van het mediteren zelf – tal van onderwerpen aan bod die voor ons dagelijks leven van belang zijn, zoals: omgaan met stress; keuzes leren maken; concentratie en afleiding; en de relatie tussen aandacht en (levens)kwaliteit.

Waarin kun je het geleerde toepassen?

 • Je concentratie verhogen, zodat je de zaken die je wilt doen, effectiever kunt doen
 • Je levenskwaliteit verbeteren, dit door bewust te kiezen waar je je energie en tijd aan wilt besteden
 • Je persoonlijke doelen verhelderen en bereiken
 • Keuzes (durven) leren maken over belangrijke zaken in je leven
 • Je dagelijkse time management verbeteren, zodat je doet wat je wilt doen
 • Omgaan met stress in werksituaties
 • Omgaan met slapeloosheid
 • Je relaties verbeteren door meer aandacht te hebben voor anderen

Wat is het programma van de introductiecursus?

De introductiecursus Zen richt zich vooral op de praktische kant van zenmeditatie. In 9 lessen maak je kennis met zowel de belangrijkste basisprincipes van Zen, als ook met de toepassing daarvan in ons dagelijkse leven. De cursus is daarmee geschikt voor zowel beginners, als voor mensen met al enige ervaring en die het weer op willen pakken. Na deze introductie kun je aansluitend door met Zen in een doorgaande groep.

De cursus heeft een heldere opbouw, waarbij de beoefening van zenmeditatie zelf telkens centraal staat: Hoe doe je dat? Wat gebeurt er als je mediteert? Waarom werkt het? En wat voor effecten heeft het? We bouwen het mediteren gedurende een aantal lessen langzaam op, zodat we uiteindelijk iedere avond twee maal 25 minuten kunnen mediteren.

Daarnaast bespreken we iedere avond een specifiek thema. We gaan in op de relatie tussen de zencursus en je dagelijks leven: wat dit in de praktijk voor je leven kan betekenen, en hoe het je leven kan verrijken. Dit doen we met behulp van een aantal praktische oefeningen, die je ook thuis kunt toepassen. Ook gaan we nader in op de achtergronden van Zen en het Zenboeddhisme, zodat we gaan begrijpen waarom we deze beoefening doen zoals we hem doen. Iedere les wordt afgesloten met een korte theeceremonie.

Het aanschaffen van een meditatiekussen voor thuis is aanbevolen om deze cursus ten volle te benutten.

Wat is het programma van de doorgaande groep voor gevorderden?

Ook in de doorgaande cursus Zen staat het mediteren zelf centraal. Iedere les mediteren we twee keer 25 minuten. In de wekelijkse inleidingen wisselen praktische thema’s – gericht op het leven van alledag – en meer traditioneel zenboeddhistische onderwerpen elkaar af. Per cursusperiode behandelen we afwisselend een boek of een aan Zen gerelateerd thema. Ook is er ruimte om in te gaan op vragen en thema’s die de cursisten zelf aandragen. Zo wordt het een dynamisch en interactief geheel, waarin de onderlinge interactie in de groep een belangrijke rol speelt.

Tijdens deze lessen is er ook de mogelijkheid voor daisan, een kort persoonlijk gesprek met de zenleraar. Deze gesprekken vinden plaats tijdens de tweede meditatieperiode, en elk onderwerp en elke vraag kan hierin aan bod komen. Dit biedt je de gelegenheid om in te gaan op de meer persoonlijke aspecten van je zenbeoefening.

Praktische Zaken

Leiding:

Data en tijd introductiecursussen:

In september 2023 starten we met twee nieuwe introductiecursussen:

- Op dinsdagavond 19.00 uur (start dinsdag 26 september 2023 onder leiding van Patrick van der Hofstad)
- Cursusdata: 26 september, 3, 10 en 17 oktober, 7, 14, 21 en 28 november en 5 december 2023.

- Op donderdagavond 19.00 uur (start donderdag 28 september 2023 onder leiding van Patrick van der Hofstad)
- Cursusdata: 28 september, 5, 12 en 19 oktober, 9, 16, 23 en 30 november en 7 december 2023.

De introductiecursus omvat 9 lessen en kost € 125,-.

De avonden starten om 19.00 uur met een voorbereidend deel en duren 2 uur en 45 minuten. De overige lessen starten om 20.00 uur en duren 1 uur en 45 minuten.

Gratis Proefles in Zeist:

Zaterdag 2 september 2023:
Van 14.00-15.00 uur én van 16.00-17.00 uur.

Je kunt je hier aanmelden voor een gratis proefles.

Data en tijd doorgaande cursussen voor gevorderden:

Er zijn twee doorgaande cursussen onder leiding van Patrick van der Hofstad:

- Dinsdagavond 20.00 uur

- Donderdagavond 20.00 uur

Een les duurt 1 uur en 45 minuten.

In de doorgaande cursussen kan op elk moment worden ingestroomd.

 • Je maakt deel uit van een vaste groep, op een vast moment in de week. Maar als je een keer op dat moment niet kunt, kan je de les op een ander moment in de week inhalen.
 • De kosten zijn € 175,- per kwartaal. Je ontvangt hiervoor een factuur.

Open Lessen in de doorgaande groepen:

Op dinsdag 12 september en donderdag 21 september 2023 zijn er Open Lessen in de doorgaande groepen voor belangstellenden. Deze Open Lessen starten om 19.00 uur en duren tot 21.45 uur.

Je kunt je hieronder aanmelden voor het volgen van een open les.

Locatie:

Centrum Zijnsoriëntatie

Kosten:

 • € 125,00

Kosten doorgaande groep:

€ 175,00  per kwartaal. Aan- en afmelden is per kwartaal mogelijk. Voor de doorgaande groep kun je je aanmelden met het formulier hieronder.

Ik wil mij aanmelden

 • Ruimte voor vragen of opmerkingen