Een retraite voor mensen die nu in het Centrum bezig zijn met een jaaropleiding of die in het verleden ooit tenminste een Basisjaar deden.

Chris Kersten over verlichtingservaringen:
Zoals jullie weten, leiden diverse van onze oefeningen bij de meeste mensen als vanzelf tot wat ik de laatste jaren ben gaan omschrijven als een verlichtingservaring. Zo’n ervaring kan allerlei vormen aannemen. Zoals bijvoorbeeld een eenheidservaring waarbij je bij uitstek de verbondenheid met alles en iedereen ervaart. Een verlichtingservaring kan ook het karakter hebben van bijvoorbeeld totale onaantastbaarheid, van een totaal niets, van grenzeloze ruimte of van alleen maar liefde.

 

Kenmerk van iedere verlichtingservaring is dat deze in de eerste plaats (en erg zacht uitgedrukt) bijzonder prettig voelt. Hoe de ervaring er nu ook precies uitziet, een verlichtingservaring gaat altijd samen met totale rust en vrijheid, afwezigheid van reflexmatige zelfzorg en een gevoel van vitaliteit. Je voelt dan hoe je onderdeel van het bestaan bent, van het leven in plaats van dat je als een geïsoleerd wezen tegenover het bestaan, het leven, de wereld, de ander staat.

Bij diepere verlichtingservaringen heb je bovendien het gevoel dat je een inkijkje krijgt en aanwezig bent in een aanzienlijk fundamentelere, compleet andere realiteit dan de gebruikelijke. Dat het niet gaat om een fantasie, maar om een absolute, onbetwijfelbare realiteit, dat blijkt uit die ervaring zelf, wat eigenlijk heel bijzonder is.

Bijzonder ook aan onze aanpak is dat je zo’n verlichtingservaring heel vaak op hetzelfde moment samen met één of meer anderen hebt. Dat maakt het extra bijzonder. Veel van onze oefeningen noemen we wel interactieve meditaties, welke dus leiden tot een gedeelde, totaal bevrijdende verlichtingservaring.

Het doel van deze retraite is dat we drie dagen lang alleen maar oefeningen zullen doen die bij de meeste mensen zullen leiden tot diepgaande verlichtingservaringen. Het je zoveel mogelijk richten op een open, meditatieve houding zal tijdens deze dagen centraal staan. Het gaat steeds om het verblijven in het hier en nu, een houding van je laten verrassen en interesse in het voortdurend veranderende proces van ontvouwing van je ervaring. Op die manier zal deze retraite ook een diepgaande impact hebben. Aangereikte methodieken kun je uiteraard ook in je persoonlijke beoefeningsprogramma thuis toepassen. De retraite zal ongetwijfeld daartoe motiveren.

 

Praktische Zaken

Leiding:

Datum 

2, 3 en 4 februari 2023 van 10.00 tot 17.00 uur.

Locatie:

Centrum Zijnsoriëntatie
Utrechtseweg 133
3702 AC Zeist
Nederland

Kosten:

  • € 495,00
Ik wil mij aanmelden