Drie vormen van bestaan

In dit artikel beschrijf ik drie vormen van bestaan die we binnen de zijnsgeoriënteerde benadering onderscheiden: de handelingsvariant, de voelende variant en de Zijnsvariant.

De gebruikelijke vorm van ons bestaan is de handelingsvariant. Dit is de vorm waarbij we doende zijn iets te bereiken. Dat doen we soms letterlijk met onze handen, maar ook door bijvoorbeeld te praten en vaak ook door te denken. Als je er gaat letten, merk je bijvoorbeeld dat veel van ons denken gericht is op jezelf voorbereiden op situaties waarin gehandeld moet worden. Denken is dus ook heel vaak op handelen en op actie georiënteerd.

De tweede vorm van bestaan heet de voelende. Dat is de variant waarbij we dicht bij onszelf zijn en onszelf bewust ervaren. Dit artikel richt zich met name op deze variant.

De derde versie van bestaan is de Zijnsvariant. Dat is de vorm waarin er alleen maar de ervaring van Zijn is. Als we in deze staat zijn, is er alleen maar rust. Rust is de eerste kwaliteit waarmee de Zijnsstaat zich meestal aankondigt. Dan hoeft er even niks meer. Er is bijvoorbeeld geen negatief innerlijk commentaar op jezelf of de situatie. Er hoeft dan even niets te gebeuren, niets bereikt of behaald te worden. Het is gewoon goed. Dat geeft een gevoel van ruimte en opluchting.

Rust ervaar je in eerste instantie op die manier voornamelijk op basis van de herinnering die je hebt aan de gebruikelijke onrust. Als ook die herinnering weg is, ben je rust. Dan is rust echt een vanzelfsprekende kwaliteit van Zijn. Rust, ruimte, vrijheid zijn voorbeelden van de talrijke zijnskwaliteiten waarmee het Zijn, onze essentie en die van het leven zelf, zich in de voelende staat kenbaar maakt aan ons. Identificatie met die kwaliteiten brengt ons tot wie we écht zijn. Dat voelt als thuiskomen.

Wil je het hele artikel lezen? Bestel dan hieronder de gratis PDF van het volledige artikel.