De schattingen lopen uiteen, maar duidelijk is dat het aantal mensen in Nederland dat vrij regelmatig mediteert groot is. Inmiddels is regelmatig ook op gefundeerde wetenschappelijke basis bewezen dat meditatie in allerlei opzichten een mens helpt.

Hoe komt dat eigenlijk? Waarom werkt meditatie? Daar hoor je niet vaak over. Over de werking van meditatie daar gaat Chris Kersten het in deze lezing over hebben.

Centrum Zijnsoriëntatie heeft zich gespecialiseerd in de gecombineerde toepassing van psychologische en spirituele inzichten en methodieken. Meditatie is een van die vele methodieken die je als mens als vorm van zelfbegeleiding kunt inzetten en dat zoals alles: minder of meer effectief. Daar gaat het in deze lezing over.

Wat houdt meditatie in als methode van aandachtstraining? Wat in deze lezing zal blijken is dat meditatie meer kan bieden dan alleen de training van de aandacht. Bij meditatie ben je zelf het onderwerp dat centraal staat.

Enig psychologisch inzicht in het persoonlijke werkterrein waar je als meditator mee bezig bent, zal buitengewoon behulpzaam blijken. De bekendheid daarmee biedt mogelijkheden om de meditatie in een ander, ruimer daglicht te zetten. Duidelijk zal worden wat Chris de “Radicaal Positieve benadering” naar jezelf toe noemt, inhoudt en waarom de groei daarin noodzakelijk en mogelijk is op je weg van zelfbevrijding.

Begrijp je beter waar meditatie over gaat en waardoor meditatie werkt, dan zul je jezelf gemakkelijker kunnen motiveren om er een goede gewoonte van te maken. Je zult ook beter kunnen vaststellen of je groeit en waarin je groeit dankzij meditatie. Als het goed is merk je dat niet alleen tijdens de meditatie, maar vooral erna.

Als je houdt van paradoxen: Hoe kan meditatie als de excellente beoefening van nutteloosheid toch zo ontzettend nuttig zijn?

Deel 1 (lezing)

Deel 2 (vragen)