Een fijne partnerrelatie, een goede relatie met kinderen, met vrienden, met collega’s, familie, dat is voor ons heel erg belangrijk. We willen heel graag dat de mensen uit onze omgeving blij met ons zijn en dat af en toe ook laten merken.  Zij blij met ons, wij met hen: dat is wat we willen. Dan is het leven goed.

Je kunt je afvragen waarom het zo pijnlijk voor ons is als zij niet af en toe laten merken blij met ons te zijn of erger: op een of andere manier laten weten dat ze teleurgesteld in ons zijn. Hoe komt het toch, dat hoe meer mensen ons lief zijn, hoe dieper we ons door hen gekwetst kunnen voelen?

In deze lezing gaat Chris Kersten er op in waarom teleurstellingen van onze geliefden ons zo raken. Zo erg dat het er soms op lijkt dat er blijvende schade is. Hoe kan het toch dat we ooit zo blij konden zijn met een partner, een vriend, een compagnon en op een later moment ons soms zo teleurgesteld kunnen voelen?

Chris gaat er op in hoe we onszelf kunnen begeleiden in die teleurstellingen en hoe we daarmee onszelf weer tot rust kunnen brengen. Op basis daarvan wordt het mogelijk onderwerpen op een constructieve manier met elkaar te bespreken en kunnen we daarmee weer lucht en ruimte brengen in de relatie. Hij zal er tevens op in gaan hoe je dat praktisch doet.

Belangrijk is ook het onderscheid, zoals we dat in de zijnsoriëntatie maken, tussen de essentiële verbinding in een relatie en de emotionele verbinding. Wat we allemaal willen is een vrije, open relatie zoals je die ook wilt met jezelf. Je wilt open interesse, geen druk. Dat wil je binnen jezelf en natuurlijk ook in relatie met anderen. Hoe bereiken we dat?

Anders misschien dan je misschien zou verwachten, heb je die vrijheid en openheid in hoge mate zelf in de hand. Je bent  minder afhankelijk van de ander dan je zou denken.

Het helpt bij deze lezing als je het artikel (alles of een deel van de 30 pagina’s) “Een Positieve Levensvisie als Hart van de Visie van Centrum Zijnsoriëntatie” van de hand van Chris kersten hebt gelezen, maar het is zeker niet noodzakelijk om toch veel baat te hebben bij de lezing.

Zeker voor mensen uit de opleiding is deze lezing een aanrader.

Lier, België – deel 1

Lier, België – deel 2

Zeist – deel 1

Zeist – deel 2