Centrum Zijnsoriëntatie beschikt over een enthousiast en geïnspireerd team van zijnsgeoriënteerde spirituele leraren, trainers, coaches, begeleiders of hoe je ons ook wilt noemen. Ons hoofdaanbod bestaat enerzijds uit een vierjarige beroepsgerichte Coachopleiding Zijnsoriëntatie en anderzijds uit een meerjarige, doorgaande Training Zijnsoriëntatie gericht op diepgaande, persoonlijke ontwikkeling. Beide zijn gericht op zelfbevrijding, zelfrealisatie en zelfactualisatie en het eventueel leren helpen van anderen bij dit proces. In onze aanpak combineren wij Oosterse en Westerse, Spirituele en Psychologische inzichten. Centraal in onze benadering staat het begrip constructieve zelfbegeleiding. Uitgangspunt is dat een goede, constructieve relatie met jezelf bepalend is voor je geluk.

Verder bieden we vanuit de Zijnsgeoriënteerde visie individuele begeleiding, relatiebegeleiding en loopbaanbegeleiding en zijn we bekend om onze Stilte Retraites, onze cursussen Zijnsgeoriënteerde Dans en Lichaamswerk.

Daarnaast zijn er gasttrainers werkzaam in het Centrum die een aanbod verzorgen op het gebied van Zen, Stembevrijding en bijvoorbeeld Clarity.

Laura, Peter en Frank zijn de drie medewerkers van het Service Bureau die op de achtergrond de algehele dienstverlening van het Centrum verzorgen.

Onze hoofdlocatie is in Zeist, maar de Basisjaren van onze Opleiding Zijnsoriëntatie worden verder gegeven in Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Haarlem.

Centrum Zijnsoriëntatie is in 1997 in overleg met Hans Knibbe, de stichter van de School voor Zijnsoriëntatie opgericht door Chris Kersten en hij geeft vanaf die tijd leiding aan het Centrum. Hij gaf het Centrum motto’s zoals;

 • ‘Wie goed voor zichzelf zorgt, is een geschenk voor de ander.’
 • ‘Rusten in Zijn – Doen wat je écht wilt.’
 • ‘Jezelf en daardoor de wereld tot bloei brengen.’

Als Centrum Zijnsoriëntatie willen wij een gemeenschap zijn van cliënten, studenten en medewerkers die gericht zijn op ‘Zijn’ eerder dan op ‘Hebben’. Daarin vinden we elkaar en zijn we anders dan vele andere instellingen op het gebied van groei en ontwikkeling. We geloven er in dat ieder mens op een heel persoonlijke manier van betekenis wil en kan zijn voor de wereld. Dit kan het beste

 • door op je gemak te leren zijn met jezelf en met anderen,
 • door te leren echt in contact te zijn met wie en wat er in het moment is,
 • door werkelijk jezelf te zijn en ontspannen jouw persoonlijke waarheid te leven,
 • door deze relaxed tot uitdrukking te kunnen brengen naar anderen.

De hoofdlocatie van Centrum Zijnsoriëntatie is gehuisvest aan de Utrechtseweg 133 in Zeist. Deze is goed bereikbaar met auto (gratis parkeren) en openbaar vervoer. Kijk voor meer informatie op de contact pagina.

 • Chris Kersten

  Chris Kersten is oprichter en grondlegger van Centrum Zijnsoriëntatie. Hij heeft de basis gelegd voor de Opleiding Zijnsoriëntatie van Centrum Zijnsoriëntatie. Deze bestaat uit de Coachopleiding Zijnsoriëntatie en een doorgaande Training Zijnsoriëntatie.

 • Ronny van der Kam

  Ronny van der Kam is een enthousiaste trainer en coach op basis van Zijnsoriëntatie. Met veel elan weet zij de diepzinnigheid van het zijnsgeorienteerde werk over te dragen. Haar opleiding voor het “heilige” werk genoot zij bij Centrum Zijnsoriëntatie. Vanaf 2003 werkt ze als staflid in het Centrum. Hieraan voorafgaand werkte zij in de gezondheidszorg en deed zij jarenlange ervaring op om mensen bewust te maken van hun lichamelijke gewoontepatronen. Het leven van alledag is voor haar een grote bron van inspiratie. Zij leert buitengewoon veel van haar gezin, van haar werk en van de combinatie van het gezinsleven met haar werk. Daarnaast is zij student bij de Ridhwanschool van Almaas. Haar werkwijze kenmerkt zich, naast haar praktische inslag, door nabijheid en door liefdevolle helderheid. Met een bijzondere mix van persoonlijke betrokkenheid en onverschrokkenheid weet zij velen te motiveren om het pad van zelfbevrijding te gaan.

 • Susan de Jonge

  Susan de Jonge is van oorsprong fysiotherapeute. Sinds 2009 heeft zij haar eigen praktijk waar mensen terecht kunnen voor Zijnsgeoriënteerde therapie en coaching, psychosomatische therapie en holistische massage. Op authentieke wijze begeleidt zij mensen naar een vitaler en liefdevol leven. De afgelopen jaren volgde zij verschillende trainingen en cursussen op het gebied van lichaamswerk, spirituele bewustzijnsgroei, meditatie, systemisch werk en Zijnsoriëntatie. Wat haar zo raakt in de Zijnsgeoriënteerde manier van werken is de wezenlijke lichaamsgerichte benadering als basis voor transformatie en bewustzijnsgroei op weg naar het leven van je eigen Essentie en het pad van Zelfbevrijding. Het geven van Zijnsgeoriënteerde trainingen vanuit het motto ‘Jezelf en de wereld tot bloei brengen’ is haar op het lijf geschreven.

 • Ivo van den Heuvel

  In een technisch en commercieel verleden leerden de mensen met wie ik werkte mij kennen als integer, open en enthousiast. Ik hou van echtheid en waarheid, openheid en transparantie. Het luisteren naar mijn hart motiveert mij om moeilijke uitdagingen aan te gaan. Ik dans en mediteer. Ik geniet daarvan en het leert mij om preciezer te voelen. Ik geniet van de kleine, subtiele dingen die het leven biedt en kan me daarover verwonderen. Vaak gaat het dan over de wetten en paradoxen van het leven. Wat mij betreft is er niets mooiers dan leren te zijn met wat er is, hoe ʻgoedʼ of hoe ʻslechtʼ dat soms ook lijkt. Zijnsoriëntatie leerde mij een prachtige weg naar een inspirerend en vervullend leven en daarom wil ik anderen dit ook laten ervaren. Zo werd ik coach en later ook trainer. Cliënten en deelnemers ervaren mij als rustig, open en onbevooroordeeld en voelen zich daardoor op hun gemak. Het raakt mij als ik zie dat zij meer grip op hun leven krijgen, dat ze zichzelf leren zijn en dat er vertrouwen, rust en ruimte in hun leven komt. Zelf ervaar ik nog elke dag hoe fijn dat is!

 • Simonka de Jong

  Het Zijnsgeoriënteerde werk heeft mijn leven diepgaand veranderd. De aandacht voor het lichaam en het bewustwordingsproces wat dit op gang brengt, heeft mij ertoe geïnspireerd om met meer levensplezier en openheid in het leven te staan. Lange tijd was ik werkzaam op het gebied de kunst en cultuur, eerst als tentoonstellingsmaker en journalist, daarna als documentairemaker. Maar door trainingen die ik in de loop der jaren heb gevolgd op het gebied van Zijnsoriëntatie, dans (5 ritmes), lichaamswerk en (zen)meditatie, ontstond de wens om meer vanuit mijn hart en de wijsheid die in het lichaam ligt opgeslagen, te werken. Inmiddels ben ik naast mijn werk als documentairemaker voor de publieke omroep volop werkzaam als trainer en coach bij het centrum voor Zijnsoriëntatie.

 • Yvonne Blonk

  Al vroeg in haar leven raakte Yvonne geïnteresseerd in oude spirituele tradities. Op volwassen leeftijd besloot ze yoga te gaan bestuderen. En inmiddels geeft ze leiding aan haar eigen yogaschool. Toen het leven haar op de proef stelde doordat ze twee keer kanker kreeg, maakte haar dat alleen nog maar meer vastbesloten om haar zoektocht naar de essentie van het bewustzijn voort te zetten. Als Zijnsgeoriënteerd Coach begeleidt ze inmiddels al veel mensen op dit zingevingspad. Met haar HBO studie psychologie en haar jarenlange ervaring als docent geschiedenis en maatschappijleer bezit Yvonne een breed boeket aan vaardigheden die ze inzet voor het brengen van vreugde in de wereld.

 • Georg Hubner

  Al tijdens mijn studie Bedrijfskunde was ik geïnteresseerd in de aard van de realiteit en hoe mensen die realiteit zo verschillend ervaren. Na jarenlang bestuurders en managers te hebben getraind bij Sezen Academie, heb ik als zelfstandige professionals opgeleid in het gebruik van videotechnologie. Nu heb ik een coachpraktijk in Rotterdam en geef ik trainingen in zowel Clarity als Zijnsoriëntatie.

 • Miriam Sturkenboom

  Als hoogleraar was ik vooral erg druk bezig in mijn hoofd en van uit een verlangen naar een diepere verbinding met mijn hart en met mijn intuïtie ben ik met Zijnsoriëntatie begonnen. Inmiddels heb ik met heel veel plezier de Coachopleiding Zijnsoriëntatie afgerond. Ik heb geleerd dat door het leren voelen en beoefenen van zelf-liefde, van zelfwaardering en zelfvertrouwen je wezenlijk andere keuzes gaat maken. Je leven wordt daardoor veel echter. Vanuit die positie je bijdrage leveren aan deze wereld is erg vervullend. Dat gun ik iedereen!

 • Neriyah Duval

  Ruim 20 jaar geleden volgde ik in Centrum Zijnsoriëntatie mijn eerste jaartraining bij Chris Kersten. Al heel snel was ik geraakt door het werk. Zijnsoriëntatie heeft mij onder andere geholpen om mij bij diep vertrouwen, echtheid en bij het volgen van mijn missie te brengen. Het bracht mij naar mijn weg om zangeres te worden, te kiezen voor het Joodse geloof, gevolgd door mijn studie aan de Pabo en (een) coachopleiding. Doen wat ik écht te doen had, was ook emigreren naar Israël waar ik mijn coachpraktijk ben gestart en ook als zangeres werkzaam was. Sinds eind 2016 ben ik weer terug in Nederland en geniet van de coachopleiding in het Centrum. Ik vind het heerlijk om Zijnsoriëntatie met veel mensen te delen en hen te begeleiden op hun weg naar wie zij werkelijk zijn!

 • Jay Quasters

  Inmiddels alweer bijna 15 jaar bewandel ik een pad dat zich kenmerkt door bewust in het leven staan. Ik heb daardoor een enorme interesse, waardering en bewondering ontwikkelt voor de kracht van plantaardige voeding en voor de kracht van een vriendelijke waarachtige voelende aanwezigheid bij jezelf en anderen. Beiden bijzonder eenvoudig in hun uitvoering, maar buitengewoon invloedrijk op ons welzijn (en die van de wereld). Beroepsmatig heb ik een achtergrond als personal trainer, voeding- en leefstijlconsulent. Privé ben ik zeer gelukkig als vader van 2 heerlijke jongens en als man die al 22 jaar zijn levenspad mag bewandelen met een hele fijne vrouw aan zijn zijde. In 2011 kwam ik in aanraking met zijnsoriëntatie. En dat betekende thuiskomen. En het is die prachtige mens en levensvisie, die ik graag met de wereld deel via mijn eigen praktijk en via trainingen van het Centrum Zijnsoriëntatie.

 • Tracy Quasters

  Zijnsoriëntatie heeft een enorme glans aan mijn leven gegeven! Het is geen heilige graal die alles oplost, maar het is dat wat je laat voelen en inzien dat je zelf die heilige graal bent. Door diep voelbaar bij jezelf en de ander aanwezig te zijn kom je in aanraking met de rijkdom die je zelf bent. En die de ander ook is. Zijnsoriëntatie is voor mij een manier van leven, in mijn relaties, het opgroeien van mijn kinderen, mijn werk en mijn vriendschappen. Ik ben werkzaam als zzp’er, een enthousiaste moeder in het leven van mijn kinderen en gelukkige partner van mijn man, Jay Quasters. Ik zie mezelf als een verzorgend en invoelend mens, wat houdt van symboliek, de kracht van taal en expressie en kwetsbaarheid zowel uitdagend alsook broodnodig vind.

 • Berna van der Heide

  Destijds werkend in het projectmanagement van technische projecten dacht ik controle te kunnen hebben als ik maar flink mijn hoofd gebruikte. Dat ging goed tot mijn lichaam overduidelijke signalen begon af te geven dat zij er ook nog was en mij wat te vertellen had. Daardoor besloot ik yoga te gaan doen, waardoor er echt een wereld voor mij open ging. Yoga hielp mij om dichter bij mijzelf te komen en meer in het ‘nu’ te zijn. Zijnsoriëntatie heeft dat verder uitgediept, door woorden te leren geven aan dat wat er in mij leeft en dat leidend te laten zijn voor de koers die ik ga. Ik ervaar Zijnsoriëntatie als bevrijdend. We denken dat we controle moeten hebben, maar als je durft mee te stromen met het leven, dan merk je pas dat je echt op je doel afgaat. Ontspannen en energiek. Dat gun ik anderen ook.

 • Robert-Jan Elias

  Van jongs af aan werd ik aangetrokken door de vraag wie of wat ik ten diepste ben. Via de oosterse visie van non-dualiteit werd ik geraakt door de uitnodiging om te leven vanuit een overgave aan wat nu is. Zijnsorientatie heeft me daarbij enorm geholpen om meer vanuit mijn hart te leven en goed voor mezelf te zorgen. Het is een klein wonder hoe de simpele oefeningen van Zijnsorientatie zoveel in beweging zetten. Na mijn studie Informatica heb ik meer dan 25 jaar bij veel bedrijven software ontwikkeld. Nu begeleid ik softwareontwikkelaars in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling naar meer zelfleiderschap. Daarnaast ben ik de Coach Opleiding bij het Centrum begonnen om anderen te begeleiden in hun unieke ontvouwing naar een rijk en dynamisch leven.

 • Fred Sterk

  Na jarenlang werkzaam geweest te zijn als topsporter, (interim)manager, bestuurder en toezichthouder, kwam ik er steeds meer achter dat het er voor mij om gaat dat je je authentieke  zelf inbrengt in relatie(s) met anderen. Hoofd, hart en buik in lijn met elkaar brengen. Dat leerde ik door Zijnsoriëntatie. De levensenergie (weer) laten stromen! Deze inzichten leef ik graag voor in de praktijk van alle dag ter inspiratie van mijn eigen creativiteit en die van anderen.

 • Tom Falk

  Tom is reeds 5 jaar betrokken bij het Centrum door middel van trainingen en opleidingen Zijnsoriëntatie. Zijn belangrijkste eigenschappen zijn; rust, stilte en kracht. Deze kwaliteiten zorgen voor een afgestemde begeleiding, aandacht voor dat wat er op het moment speelt. Ruimte, zonder oordeel, om te onderzoeken en verkennen, waardoor er vertrouwen ontstaat in eigen kunnen. Het werken in groepen is een van de belangrijkste onderdelen van zijn ontwikkeling. ‘Door de ander leer ik mijzelf kennen’ is een citaat dat hij het meest vindt kloppen naar jaren van ervaring als docent binnen het hoger onderwijs en geven van tai chi lessen.

 • Leen Smets

  Ze werkte enkele jaren als vroedvrouw. Rond haar dertigste begon ze met yoga, en heeft zich verder bekwaamd tot yogadocente. Rond haar veertigste volgde ze een opleiding hypnose en Speyer-therapie en werkte als hypno- & Speyertherapeute. Omdat deze benaderingen haar niet voldeden bekwaamde ze zich verder in Voice dialogue en intuïtieve ontwikkeling. Ook deze opleidingen gaven haar onvoldoende een antwoord op het verlangen om spiritualiteit te combineren met psychologisch onderzoek. De Opleiding Zijnsoriëntatie, die ze nadien volgde past dan ook helemaal bij haar. Sindsdien doet ze zijnsgeoriënteerde individuele en groepsbegeleidingen.

 • Jan Kortie

  Jan Kortie is de autoriteit op het gebied van stembevrijding in Nederland. Hij introduceerde dat begrip en ontwikkelde een onorthodoxe, opgewekte benadering van zingen. Kortie verwierf onder meer bekendheid met zijn cursus Badkamerzingen en de meezingconcerten in het Vondelpark en het Concertgebouw. Zingen is voor Jan Kortie geen kunstje dat sommigen wél en anderen niet beheersen, maar een natuurlijk fenomeen – even natuurlijk als ademhalen en nog natuurlijker dan spreken. In 2009 verscheen van zijn hand bij uitgeverij Ten Have het boek ‘Jouw ziel wil zingen’. Hij beschrijft daarin dat er twee soorten van zingen bestaan. Je kunt je best doen om zo goed mogelijk te zingen. Of je kunt zingen wat er in jou leeft, moeiteloos. Het gaat Jan Kortie niet om methodes of zangtechnieken, maar om de kunst jezelf te bevrijden uit het keurslijf van ‘hoe het hoort’.

 • Itie Postma

  Moeilijkheden op haar levensweg (een levensechte training) waren juist de opening om nieuwe dingen te ontdekken.Het bracht haar in contact met haar intuïtieve en spirituele kant. Ze is cursussen en opleidingen gaan volgen om deze kwaliteiten verder te ontwikkelen. Itie volgde de opleiding tot Clarity Proces therapeut bij Jeru Kabbal. In zijn werk staat het “Hier en Nu” centraal.

 • Patrick van der Hofstad

  De Zenleraar Patrick van der Hofstad (1969) heeft 20 jaar ervaring met intensieve Zenmeditatie. Hij is gestart bij de bekende Zenleraar Rients Ritskes, oprichter van Zentrum en Zen.nl. Hij is inmiddels ruim 15 jaar leerling van Nico Tydeman, een andere bekende Nederlandse Zenmeester. Sinds 1998 assisteert Patrick Nico Tydeman bij zijn Zenlessen in Utrecht.

 • Inspiratiekring

  De Inspiratiekring is een groep vrijwilligers – waaronder Carla, Kim, Birgit, Maya en Petra – die allen meerdere jaren Zijnsgeoriënteerde training hebben gevolgd en die voor zichzelf en anderen laagdrempelige activiteiten wil aanbieden.